Čajevi koji pomažu kod neplodnosti

Neplodnost je jedan od velikih problema današnjice. Za rešavanje problema neplodnosti parovi najpre treba da se obrate lekaru. Pored toga, mogu pokušati i uz recepte narodne medicine.

Macina trava ili očajnica

U narodnoj medicini nema biljke koja izaziva toliko nedoumice kao što je macina trava. Naime, ime macina trava nosi nekoliko lekovitih biljaka, od kojih se samo jedna koristi u borbi protiv neplodnosti. Reč je o biljci koja se još naziva i očajnica, marulja, tertljan ili latinski Marrubium vulgare. Jednu malu kašiku ove biljke treba preliti sa 2 dl vrele vode. Ostaviti da odstoji 5 minuta i zatim procediti. Ovaj čaj može da se pije više puta u toku dana. Za uspešno začeće treba ga piti duže vreme (najmanje tri meseca), sa prekidima u toku menstruacije.
Po začeću obavezno prestati sa upotrebom jer zbog svojih svojstava čaj od macine trave može izazvati pobačaj. Čaj ima gorak ukus, pa može da se zasladi sa medom, ali bolje dejstvo ima bez zaslađivača.

Zdravac

Zdravac ili crveni zdravac (Geranium robertiana) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka visoka oko 50 cm sa ružičastim cvetovima sa pet latica. Kao i virak, zdravac se koristi u čajnim mešavinama za poboljšanje plodnosti žena. Obično se meša sa macinom travom i to po pola kašičice. Ova mešavina se prelije sa 2 dl vrele vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Zatim se procedi i pije jednom dnevno.

Čestoslavica

Čestoslavica takođe pomaže u borbi protiv neplodnosti, ukoliko se čaj od ove biljke koristi uporedo sa drugim čajevima. Jednu kašičicu čestoslavice preliti sa 2 dl vode, poklopiti, pustiti da odstoji 5 minuta i procediti. Pije se toplo, i to po šolja tri puta dnevno.

List maline

Malina (Rubus idaeus) je verovatno najbolja biljka za održavanje zdrave trudnoće, jer poboljšava rad reproduktivnih organa i hrani i neguje telo. Čaj od lišća maline je zato izuzetno sredstvo i u borbi protiv neplodnosti. 1-2 supene kašike lišća maline preliti vrelom vodom, ostaviti 20 minuta, a zatim procediti. Lišće maline se može mešati i sa drugim lekovitim biljem, kao npr. koprivom, crvenom detelinom i nanom. Treba imati na umu da čaj od lišća maline ne trebate piti ukoliko je prethodna trudnoća završena pobačajem ili su trudovi trajali manje od 3 sata.

Virak, vrkuta ili gospin plašt

Virak, vrkuta ili gospin plašt (Alchemilla vulgaris) je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice ruža. Pored izrazitih antiupalnih svojstava ova biljka ulazi i u sastav ženskih čajeva, naročito za sprečavanje krvarenja van menstruacije, kao i za poboljšanje plodnosti. Jednu kašičicu suve biljke treba preliti šoljom vrele vode i ostavite da odstoji deset minuta, pa procediti. Preporučuju se dve šoljice čaja dnevno.
Pored ovog čaja jedna kašičica virka se može pomešati sa po jednom kašičicom zelenog čaja i koprive, a zatim se prele sa 2 dl ključale vode i ostavi da odstoji 15 minuta.
Dnevno se piju dve šolje ovog čaja, ali samo pod uslovom da niste na hormonskoj terapiji. Virak se još meša i sa kunicom i to po 2 kašičice obe biljke, koju treba preliti sa 8 dl vruće vode, a zatim ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procediti. Ovaj čaj se pije 2 puta dnevno.

Organske biljne kapi Floravitex kapi se primenjuju kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi (skraćenje post-ovulatornog dela menstrualnog ciklusa).

Biološki aktivni sastojci FLORAVITEX kapi pozitivno utiču na kontrolu i proizvodnju hormona tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat po stvaranju žutog tela koje priprema jajašce za oplodnju i uterus za eventualnu trudnoću.

Floravitex kapi normalizuju nivo progesterona koji izlučuje žuto telo – stoga pomažu obnovi zdrave menstrualne funkcije.