Kako dolazi do infekcije kandidom i kako je lečiti

Kako dolazi do infekcije kandidom i kako je lečiti

Kandida je gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu, a može da se pronađe u ustima, sistemu organa za varenje, vagini, koži, ali i u ostalim organima. Ali njen rast usled brojnih faktora može da izmakne kontroli i tada se pojavljuju infekcije, a u slučaju da se ne leči širi se po čitavom organizmu sve do stanja kada ona postaje nemerljiva i time narušava celokupno zdravstveno stanje pojedinca.

Najčešći uzroci infekcije kandidom su: moderan životni stil, nepravilna ishrana, preterani unos namirnica bogatih šećerom i skrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, vegetarijanstvo, makrobiotika, lekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonska terapija, nedostatak želudačne kiseline, prekomerni unos alkohola, autoimune bolesti, pad imuniteta, trudnoća i stres, psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes, uska odeća, gojaznost, a u retkim slučajevima može da dođe intravenski, kroz kateter ili hirurške rane.

Kako lečiti kandidu

Promena načina ishrane i stroga dijeta, kombinovanje s drugim metodama poput hidrokolon terapije može da reši problem infekcije kandidom. Gljivice se hrane ugljenim hidratima. U ugljene hidrate spadaju šećeri, skrob i vlakna s tim da vlakna ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi kao što to čine šećeri i skrob. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno ograničiti unos upravo tih ugljenih hidrata.

Smanjeni unos ugljenih hidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obrok bi trebalo da se sastoji od proteinskog dela (meso, riba, jaja) i povrća uz masnoće u kojima se priprema hrana. Anti-kandida dijeta koja isključuje šećere i belo brašno, ali sadrži brašno celih žitarica, pirinač i sl. nije potpuno efikasna jer se sve žitarice sastoje od skroba koji je čista glukoza. Obroci bi trebalo da budu raznovrsni i nije dobro ponavljati ih više dana za redom.

Lactobacillus acidophyllus: radi se o „prijateljskim“ bakterijama koje u prirodnim uslovima naseljavaju creva i matericu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mlečnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze i na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Postoje mnogobrojni dodaci (suplementi) koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.

Sredstva protiv gljivica: Osim lekova, mogu da pomognu ekstrakt limunovih semenki, beli luk, kaprilna kiselina i berberin. Ova sredstva se ne repsorbuju u krv pa ih možete uzimati i tokom trudnoće i dojenja.

Multivitamnski preparati: vitamin C, vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kiseline podstiču obrambenu sposobnost organizma i sprečavaju da se ponovo pojavi gljivična infekcija.

CANDIDAPLANT ® kapi predstavljaju 100% prirodan, organski proizvod na bazi mešavine ekstrakata organskih biljnih sirovina virka, nevena, vranilove trave, zlatnice, sremuša, medvetke, sa organskim voćnim destilatom.

Candidaplant® biljne kapi 100% uspešno rešavaju problem kandide i drugih gljivičnih infekcija.