Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate

Tokom života muškarca, prostata prolazi kroz različite promene. Na rođenju ima veličinu graška, a tokom puberteta prostata dostiže veličinu kestena i tu veličinu zadržava sve do sredine pete decenije, kada najčešće počinje da se uvećava. To uvećanje je posledica ubrzane deobe ćelija prostate. Ova promena naziva se benigno uvećanje (hiperplazija) prostate (BPH). To je jedna od najčešćih bolesti urinarnog sistema muškaraca, progresivnog je karaktera, ali nema odlike malignog tumora. Uvećana prostata vrši pritisak na bešiku i početni deo uretre. Na taj način izaziva karakteristične simptome i probleme sa mokrenjem:

  • Učestalo mokrenje (naročito noću)
  • Otežano mokrenje (oboleloj osobi je potrebno više vremena da otpočne sa mokrenjem)
  • Slab i isprekidan mlaz urina
  • Kapanje urina po završetku mokrenja
  • Osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena
  • Bol pri mokrenju
  • Česte infekcije mokraćnih puteva
  • Lošiji kvalitet života

Kako bolest napreduje, simptomi postaju sve izraženiji, a na kraju dolazi do potpune nemogućnosti mokrenja i zadržavanja urina. To ima za posledicu česte urinarne infekcije koje su praćene neprijatnim osećajem peckanja i bola prilikom mokrenja. Infekcije ne zahvataju samo mokraćnu bešiku, već se mogu preneti i na bubrege sa brojnim komplikacijama.

Hrana za zdravu prostatu

Potrebno je da unosite u organizam dovoljne količine tečnosti (2-2,5 litara dnevno): čiste vode, čajeva i prirodnih sokova. Ako pijete manje tečnosti,  soli se ne uklanjaju iz tela, već se nalaze u urinarnim kanalima i negativno  utiču na prostatu.

Korisno je uzimati bundevino ulje, ali ako imate više od  50 godina – bolje je laneno ulje. Bundeva vrlo dobro podržava zdravlje prostate. Semenke bundeve su korisne i za dobro lučenje žuči i kao sredstvo protiv parazita i, pored toga, regulišu rad creva. Koristeći ih, čovek ima više bonusa odjednom. Ali one moraju da se jedu sušene i bez termičke obrade, u  suprotnom one gube svoje korisno delovanje.

Takođe, važno je jesti orahe i lešnike. Organizmu su potrebni vitamini  A i E u svojoj prirodnoj formi. Mogu se dobiti i od kukuruza, tikvice i šargarepe. Najveća korist ovih vitamina je to što pomažu sprečavanju degeneraciju ćelija u maligne ćelije.

Prirodno lečenje uvećane prostate

Cink je važan za funkciju prostate i pomaže u smanjivanju večine prostate

Vitamin C u visokim dozama smanjuje mogućnost pojave karcinoma prostate

Vitamin E pomaže u smanjivanju rizika od razvoja karcinoma prostate.

Vežbanje umanjuje razvoj problema sa prostatom, međutim nisu svi oblici vežbanja preporučljivi. Vožnja biciklom uzrokuje povećanje prostate, pa se predlaže da se ovaj oblik aktivnosti izbegava koliko je to moguće.

Florabetulin® biljne kapi za prostatu su izuzetno delotvorna mešavina biljnih tinktura ze lečenje bolesti prostate i bešike.

Biljne kapi za prostatu, upalu prostate hiperplaziju prostate (tumor prostate), su nastale na osnovu mudrosti, tradicije i znanja savremenih i starih fitoterapeuta, danas su ta saznanja i potvrđena savremenim metodama ispitivanja i u preparat su uključene biljke koje najbolje deluju na sve benigne i maligne promene na prostati i bešici.