Endometrioza je nezgodna ali i izlečiva

Endometrioza se može pojaviti na različitim mestima u ženskom polnom sistemu, ali i izvan njega, na primer u plućima, što je ipak velika retkost. Ostrvca endometrioze mogu se naći i u ožiljku od epiziotomije, reza koji se radi  kod porođaja. Zašto se tkivo endometrija nalazi na različitim mestima, nije još razjašnjeno. Kao i u šupljini materice, tkivo endometrija se menja u zavisnosti od stimulacije hormonima jajnika, pa i krvari za vreme menstruacije. To je oskudno krvarenje, ali često izaziva jake bolove, jer se organizam od njega nastoji zaštititi.

Endometrioza simptomi

Najvažniji simptom endometrioze je bolna menstruacija. Simptom je i bol kod polnog odnosa, posebno ako se žarište endometrioze nalazi na zadnjem zidu materice. Ako postoje žarišta endometrioze u crevima (najčešće na debelom), mogu nastati i poteškoće sa stolicom, a u najtežim slučajevima čak i otežan prolaz kroz creva, što može imitirati tumor.

Kod žarišta u bešici, može se pojaviti krv u mokraći. Ako je žarište u ožiljku epiziotomije, na tom mestu nastaje otok i bol kod menstruacije. Bolovi i poteškoće nisu uvek srazmerne opsegu promena.

Izrazito jaki bolovi mogu postojati kod minimalnih, čak mikroskopskih žarišta, a veliki procesi mogu biti potpuno bez simptoma. Polovina pacijentkinja s endometriozom nema nikakvih simptoma. Najčešća posledica endometrioza je neplodnost, posebno kod opsežnih endometriotičnih procesa s brojnim priraslicama i cistama na jajniku ili jajovodu, ali neplodno je i 30 do 40 posto žena s minimalnom endometriozom.

Lečenje Endometrioze

Endometrioza se leči hirurški ili konzervativno – hormonskim lekovima, a obe metode mogu se primeniti posebno ili kombinovano. Kako se žarišta endometrioze u trudnoći smanjuju, hormonskim lečenjem stvara se stanje kao u trudnoći, što se postiže tabletama za kontracepciju, gestagenim hormonima i sintetskim derivatima testosterona. Prema najnovijim terapijskim protokolima, hormonima se u organizmu može postići i veštački klimakterijum i tako zaustaviti rad jajnika. Takva se terapija primenjuje pre hirurškog lečenja, iako može biti i samostalna.

Endometrioza prirodno lečenje

Jedite voće i povrće koje nije tretirano herbicidima i insekticidima, izbegavajte crveno meso, uvedite u jelovnik soju – sadrži genistein i diadzein, sastojke koji štite organizam od štetnih oblika estrogena. Hrana bogata vlaknima, posebno cele žitarice, pasulj i povrće, pomažu u uravnoteženju bakterijske flore uključene u metabolizam estrogena. Lignan, materija kojom obiluje laneno seme, pomaže u kontroli rasta endometrijskog tkiva.

Čaj od maline: izvrsna je pomoć pri upalama i bolovima matenice.
Konopljika: ova biljka pomaže u održavanju nivoa estrogena. Ali ne smete je uzimati istovremeno s tabletama za kontracepciju.

Kapi Virka predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organske herbe virka (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae), organskim voćnim destilatom. Virak ili vrkuta je vrlo lekovita biljka, zahvaljujući kompleksu biljnih sastojaka (tanini, flavonoidi, gorki sastojci, saponini i dr.). Kliničkim ispitivanjima je potvrđeno da ekstrakt virka pokazuje jaku antioksidativnu aktivnost i inhibitorni efekat na rast tumora, što se tumači interakcijom tanina sa proteinima na površini ćelije.

Kapi Virka se preporučuju kod različitih ginekoloških oboljenja (krvarenja, poremećaji menstrualnog ciklusa, endometrioze, ciste, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije). Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće. Preporučuje se takođe kod neplodnosti u kombinaciji sa drugim biljkama kao što su konopljika (AGNI-CASTI FRUCTUS) i dr. Pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu.