Hormonske promene kod žena

Hormonske promene veoma su česte kod žena – svakog meseca vaši hormoni utiču na vaše raspoloženje, um, ali i na promene na koži. Iako se nivoi hormona najčešće stabilizuju nakon menstruacije, različiti faktori (stres i anksioznost) mogu uticati na njihovu neravnotežu i nekontrolisano “divljanje” po organizmu.

Znaci hormonskih promena

Kao i kod umora, neredovni menstrualni ciklus može biti rezultat mnogobrojnih faktora, kao što su stres, problemi sa štitnom žlezdom, nizak nivo estrogena ili sindrom policističnih jajnika. Znakovi sindroma policističnih jajnika najčešće su neredovan ciklus ili odsustvo istog, ali i poteškoće u eliminisanju suvišnih kilograma ili brzi rast dlaka na “čudnim” mestima (predeo brade, ruku, leđa). Uopšteno, sindromom policističnih jajnika “upravlja” se putem ishrane, vežbanja i pilula za kontracepciju.

Umor

Iscrpljenost može imati mnogo uzroka. Ukoliko ste iscrpljeni na kraju radne nedelje usled prevelike količine obaveza, tada je najverovatnije sve u redu. Međutim, ako se konstantno osećate istrošeno i primećujete da ste dobili na težini, promene u apetitu ili promene u “kretanju creva” (neredovna stolica), to može biti znak nedovoljno aktivne štitne žlezde.

Promene na koži

Iako promene na koži mogu biti uzrokovane neadekvatnom higijenom (kao što je neredovno skidanje šminke i pranje lica pre spavanja), to može biti znak i nečeg drugog. Akne i bubuljice kod odraslih ili cistične akne oko donje polovine vašeg lica mogu ukazivati na visok nivo tostesterona. Iako to nije problem koji je opasan po život, akne i bubuljice mogu imati uticaj na vašu psihu.

Noćno znojenje

Osim ako je neuobičajeno toplo u vašoj spavaćoj sobi, buđenje u znoju ili sa osećajem prevelike toplote može biti rezultat niskog nivoa estrogena i neredovne ovulacije odnosno perimenopauze. Perimenopauza može se pojaviti i do deset godina ranije nego što bi trebalo, tako da, ukoliko imate teže menstrualne probleme pre četrdesete godine života, postoji velika šansa da je vaše noćno znojenje posledica rane menopauze.

Femivitex kapi deluju na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje kao dirigenti regulišu sve ostale hormone u organizmu i dovode do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona, odnosno indirektno utiču na povećanje stvaranja progesterona i normalizaciju nivoa prolaktina.

Femivitex kapi pomažu i kod drugih hormonskih poremećaja među koje svakako spada cistična hormonska hiperplazija endometrijuma (endometrioza), ovulaciono krvarenje, anovulatorna krvarenja i hipotireoidizam. Od ginekoloških oboljenja koja izazivaju krvarenja izvan menstrualnog ciklusa najčešća su: cervikalna i endometrijalna polipoza, submukozni miomi, karcinom i sarkom cerviksa, materice i jajovoda, endometritis (posle abortusa, tuberkulozni ili izazvan stenozom cerviksa).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *