Holesterol i Arterioskleroza

Previše holesterola može blokirati protok krvi, što dovodi do zadebljanja i stvrdnjavanja zidova arterija. Taj poremećaj se zove arterioskleroza. Pošto se sužavaju arterije, protok krvi može biti usporen ili čak blokiran. Sa manje krvi srce dobija manje kiseonika.

Lečenje holesterola

Ukoliko je holesterol nasleđen, pored redukovanja ishrane, uključuju se i lekovi koje prepisuje lekar. Redovne kontrole su neophodne kako bi se pratilo stanje i napredak terapije. Prirodni lekovi takođe mogu uticati na smanjenje količine holesterola u organizmu.  Naravno, kod nekog će to delovati brže, nekog sporije, ali će svakako uticati pozitivno.

Osnovni principi ishrane kod povišenog holesterola

Lečenje ishranom je mnogo efikasnije kod znatno povišenog holesterola, nego kod umerenog povećanja. Ne deluje sva hrana podjednako kod svih ljudi. Svako mora sam da nađe koja hrana najbolje deluje na njega. Mnoge namirnice povoljno deluju na regulisanje holesterola. Najbolje je da se jede veliki broj različitih namirnica. Nije potrebna velika količina namirnica koje su se u pojedinim studijama pokazale kao efikasne. Najbolje je kombinovati manje količine različitih namirnica da bi se dobio povoljan efekat na holesterol. Neki od korisnih saveta su:

  • Jedite puno voća i povrća, mahunarki, žitarica, posebno ovas, morsku masnu ribu (losos, skuša, sardine i tunj). Masna morska riba, plava riba, treba da se nađe na jelovniku dva – tri puta nedeljno.
  • Smanjite unošenje zasićenih masti životinjskog porekla, koje se nalaze u punomasnom mleku, siru, masnoći iz mesa i kože živine. To će vam pomoći da snizite nivo štetnog LDL i povećati nivo dobrog HDL holesterola.
  • Smanjite uzimanje biljnih ulja bogatih omega – 6 masnim kiselinama, kao što su kukuruzno i suncokretovo, koja se mogu naći u margarinu, biljnim mastima i većini prerađene hrane. Ova ulja se ugrađuju u LDL i dovode do njegove lake oksidacije.
  • Koristite ulja bogata mononezasićenim mastima, kao što su maslinovo i kanola ulje.
  • Unosite puno antioksidanasa, kojih ima u voću, povrću, jezgrastom voću i maslinovom ulju. Antioksidantni vitamini C, E i beta karoten štite LDL od toksične oksidacije, koja vodi oštećenju krvnih sudova i razvijanju kardiovaskularnih bolesti.
  • Ako pijete alkohol ograničite se na jednu do dve čaše vina ili jednu čašicu žestokog pića dnevno. Ako ne pijete nemojte ni počinjati samo zbog regulisanja holesterola.
  • Ostale namirnice za koje postoje studije, koje su pokazale da su korisne za regulisanje holesterola su šitake pečurke, ječam, pirinčane mekinje, morske alge, obrano mleko, jogurt sa manjom količinom masti i zeleni čaj.

Prirodni lekovi u borbi protiv holesterola

Jedan od prirodnih lekova koji se najčešće preporučuje kod ove zdravstvene tegobe pravi se od limuna, jedne vrećice sode bikarbone, 3 litra vode i 6 vrećica peršuna. Svaki od ovih sastojaka pojedinačno deluje lekovito, a pomešani daće smešu koja može pomoći u snižavanju holesterola u krvi. Ovaj prirodni lek uzima se jednom dnevno i to najčešće ujutru.

Đumbir je poznat kao lek sa višestrukim delovanjem prilikom prevencija mnogih bolesti, pa se tako preporučuje i kao lek za holesterol. Pored đumbira, delotvorno dejstvo ima i cimet. Ovoj listi prirodnih lekova dodaje se i jabukovo sirće koje deluje na cirkulaciju, pročišćava krv, snižava visok krvni pritisak.

Lekovita dejstva u lečenju holesterola pokazuju i određena ulja. Pomenimo ulje semena korijandera koje snižava holesterol u organizmu, ima antivirusno dejstvo, reguliše probavu. Pomaže kod dijabetisa, povoljno utiče na rad jetre, opušta mišiće, pomaže u ukljanjaju mitisera i daje hidratantnost svakom tipu kože. Ulja crnog kumina, cimeta i avokada takođe snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, a istovremeno predstavljaju potpuno prirodne preparate.

FLORALIP® biljne kapi

FloraLip® biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

Ekstrakt artičoke i sikavice  poboljšava protok žuči i tako deluje blagotvorno kod svih tegoba koje se javljaju kao posledica lošeg protoka žuči: osećaj nadutosti, mučnina, gorušica, otežano varenje i opstipacija. Usled svog snažnog antioksidativnog dejstva, artičoka i sikavica  štite jetru od toksina i infekcija i stimuliše regeneraciju ćelija jetre. Grčko seme deluje povoljno na regulisanje metaboličkih poremećaja.

FloraLip® biljne kapi možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>