Zdravlje prostate je izuzetno bitno za svakog muškarca

zdravlje prostate

Prostata igra vrlo značajnu ulogu kod reproduktivno sposobnih muškaraca – učestvuje ne samo u stvaranju određenih sastojaka semene tečnosti, već i u njihovoj zaštiti, a ima vrlo važnu ulogu u procesu spontanog mokrenja. Teška je oko 20 grama, a smeštena je u maloj karlici. Sa brigom o zdravlju prostate treba početi već u mladosti i to zdravim životnim stilom. Treba biti umeren u konzumiranju alkohola, jer on može dovesti do upale prostate, a prekomernu telesnu težinu trebalo bi regulisati.

Osim alkohola, zdravlje prostate mogu ugroziti i cigarete, ali i prekomeran unos kafe. Masna hrana koja je obično neizostavni deo praznične trpeze ne bi trebalo da se nađe na meniju za zdravu prostatu, a ne preporučuje se ni konzumiranje rafinisanog šećera ili veštačkih zaslađivača koji se dodaju u gazirana, energetska pića, ali i negazirane industrijski prerađene sokove.

Stres može uticati na zdravlje prostate, pa se preporučuje izbegavanje stresnih situacija, uz bavljenje fizičkom aktivnošću, što se posebno odnosi na one koji svoj posao obavljaju sedeći. Ipak, u svemu treba biti umeren. Imajte na umu da je kestenjača osetljiva na spoljne uticaje i nadražaje, pa se preporučuje nošenje tople odeće, uz izbegavanje sedenja na hladnim površinama.

Zapaljenje prostate, odnosno prostatitis, može se javiti u bilo kom životnom dobu. Može biti akutna, hronična i nebakterijska. Akutni prostatitis najčešće izazivaju gram negativne bakterije. On počinje naglo, sa otežanim, bolnim i oskudnim mokrenjem, naročito noću. Prisutan je bol u predelu polnih organa, donjeg dela trbuha, kao i kičme, a često je praćen visokom temperaturom. Hronični prostatitis može nastati kao produžetak akutnog ili od početka imati hronični karakter.

Simptomi hroničnog prostatitisa blaži su nego u slučaju akutnog, ali duže traju i zahtevaju duže lečenje – dok se akutna upala leči antibioticima tokom najmanje mesec dana, hronična zahteva lečenje koje ponekad traje i do tri meseca sa napomenom da su mirovanje i jačanje imuniteta higijensko-dijetetskim režimom sastavni deo lečenja. S drgue strane, nebakterijski prostatitisi ne izazivaju komplikacije poput akutnih ili hroničnih, ali njihovo lečenje traje dugo. U početku se primenjuju higijensko-dijetetski režim i tople kupke, a ponekad se u lečenje uključuju i antibiotici. Nelečena upala prostate može izazvati različite komplikacije. To su najčešće urinarne infekcije, a mogu se javiti i upala testisa ili epididimisa.

Kakva je prevencija bolesti prostate?

Urolozi savetuju da muškarci još u ranoj fazi seksualne aktivnosti misle na preventivu: da izbegavaju rizične seksualne odnose i koriste prezervativ. Ako se, ipak, jave tegobe vezane za mokrenje: na primer, primeti sekret iz mokraćne cevi, krenu prve tegobe vezane za noćno mokrenje ili otežano mokrenje, ili se često javljaju simptomi urinarnih infekcija – treba što pre otići na urološki pregled. Većinu oboljenja prostate je lako izlečiti na samom početku, dok odlaganje odlaska kod urologa i započinjanja lečenja može da stvori brojne, dugotrajne i teže rešive zdravstvene probleme.

Prostati ne prija hladnoća, pa posebno pacijentima koji imaju  oboljenje prostate savetujemo veći oprez tokom hladnijih meseci. Postoje stručni radovi u kojima je dokazano da supstanca koja paradajzu daje crvenu boju (biljni pigment likopen, jedan od najjačih antioksidanasa u prirodi), može da ima preventivnu funkciju u sprečavanju razvoja karcinoma prostate. Sa druge strane, hladna i gazirana pića, kao i veoma začinjena jela – često budu okidač koji može da doprinese razvoju zapaljenskih bolesti prostate.

Florabetulin® biljne kapi

Florabetulin® biljne kapi  za prostatu su izuzetno delotvorna mešavina biljnih tinktura ze lečenje bolesti prostate i bešike.

Biljne kapi za prostatu, upalu prostate hiperplaziju prostate (tumor prostate), su nastale na osnovu mudrosti, tradicije i znanja savremenih i starih fitoterapeuta,  danas su ta saznanja i potvrđena savremenim metodama ispitivanja i u preparat su uključene biljke koje najbolje deluju na sve benigne i maligne promene na prostati i bešici.

 

Florabetulin® biljne kapi možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>