Hemorodi – ishrana i lečenje biljem

Hemorodi – ishrana i lečenje biljem

Hemoroidi ili šuljevi su bolest krvnih sudova u oblasti anusa. Venski čvorovi zadebljavaju i stvaraju probleme, neprijatnost, svrab analne regije i bol, a ni krvarenje nije isključeno. Ako u stolici primetite svežu krv verovatno imate hemoride koji krvare. Ovaj problem je važno rešavati što pre.

Hemoroidi su često oboljenje koje obično pogađa starije ljude, ali i one koji se bave profesijama koje podrazumevaju naprezanje kao što su stakloduvači, trubači… Međutim u poslednje vreme hemoroidi su sve češći i među mlađom populacijom, što verovatno ima veze sa pogrešnom ishranom. Mnogo procesuirane i veštački zaslađene hrane, a malo vlakana i integralnih žitarica, mogu biti uzrok ovog oboljenja.

Promenite stil života i ishranu

Ako patite od ove bolesti veoma je važno da promenite stil života i ishranu. Izbacite preterano masnu, prženu i konzerviranu hranu i gazirana, zaslađena pića. Probajte da kafu koliko je moguće zamenite zelenim čajem.

Svakog dana jedite za užinu kuvanu pšenicu (oko 100 do 200 grama). Kuvanje pšenice ne mora biti dugo i komplikovano. Najbolje je da ovo radite uveče. Kupite pšenicu (najbolje organskog porekla), dobro je operite i nalijte hladnom vodom (za 200g vam treba oko 2 litra vode). Zagrevajte do ključanja, a kad provri kuvajte još 20 minuta, isključite šporet, poklopite i ostavite da prenoći. Sutra ujutro pšenica je spremna za upotrebu. Ne bacajte vodu, veoma je korisna i zdrava za piće.

Kako lečiti hemoroide

Tokom tuširanja nasapunjajte prst i nežno gurnite hemoroide unutar analnog otvora. To isto možete uraditi i nakon tuširanja, ali uz pomoć vazelina ili kantarionovog ulja.

Koristite hladne obloge kako bi se tkivo skupilo: stavite izmrvljenje kockice leda u kesicu, lezite sa strane i držite oblogu oko 15 minuta. Nemojte sedati na nju i ne držite je predugo.

Nanesite vazelin, kakao buter, lanolin, mineralna ulja ili glicerin posle svakog pražnjenja creva. Očistite se prvo sa anti-alergijskim vlažnim maramicama za bebe.

Konzumirajte suplemente sa vlaknima i omekšivače za stolicu.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.