Bakterijske infekcije – preventiva i lečenje

Bakterijske infekcije - preventiva i lečenje

Bakterijske infekcije bubrega i mokraćnih puteva vrlo su česte i brojne, a na našu žalost imaju i izraženu sklonost ponavljanju. Gotovo da nema osobe koja tokom života nije imala upalu bešike – cistitis, upalu bubrega – pijelonefritis, ili upalu mokraćnih kanala – uretritis.

Sve ove upale češće su kod žena zbog kraćeg mokraćnog kanala pa mikroorganizmi lakše i brže ulaze i dolaze do bešike. Cistitis mogu uzrokovati vaginalne infekcije poput kandidijaze, virusi, alergijske reakcije na lekove ili zračenje, stres, polni odnosi pa čak i žestoke dijete. Ali, najčešći uzročnici su gram-negativne bakterije (E.coli, Proteus mirabilis, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa) i gram-pozitivne bakterije (Enterobacter, Streptococcus, Staphylococcus).

Kada postaje patogena

Escherichia coli je bakterija iz grupe koliformnih bakterija i odgovorna je za čak 80% bakterijskih infekcija urinarnog trakta. U normalnom probavnom traktu naseljavaju se koliformne bakterije već nekoliko dana nakon poroda i od tada su sastavni dio našeg creva – naše crevne flore.

Tu pridonosi normalnom odvijanju funkcije creva, sinteze vitamina K i metabolizma. Ali kada se nađe na bilo kojem drugom mestu – „lošem mestu“ – postaje patogena tj. uzrokuje bolest. Kad je odbrana organizma oslabljena, a to je najčešće kod dece, starijih osoba i trudnica ili nakon uvođenja katetera, bakterija E.coli izazvaće upalu.

Čest je podatak da E.coli na neko vreme nestane ali je zamene neke druge bakterije, a onda se opet vrati E.coli i bude pozitivna u urinu. Dugotrajna upotreba antibiotika na kraju počinje više štetiti nego koristiti jer nam antibiotici narušavaju ravnotežu mikroflore sluznice urotrakta a negativno utiču i na imunitet.

Važnost preventive

U ishrani izbacite alkohol i gazirana pića i preveliku količinu kafe, jedite više povrća i voća, naročito kiselijeg voća, crveni luk, jagode, ječmenu kašu, peršun, cveklu, kiselo povrće iz zimnice, grickajte koštice bundeve. Kiselo voće će prirodnim putem spuštati pH urina ispod pH 7 a takav urin je bistar i u njemu vlada zdrava sredina u kojoj bakterije teže preživljavaju.

Obavezno prepeglajte donje rublje (naročito deci) i održavajte higijenu polnog organa, ali ne s gelovima za intimnu negu, nego toplom čistom vodom ili čajem od kadulje ili majčine dušice. Bakterijske upale mokraćnih puteva ne zavise od godišnjeg doba, ali ipak su češće tokom jeseni i zime. Pazite na to da nosite toplu odeću i obuću, ne sedite na hladnom i izbegavajte promaju i jako hladne klimatizovane prostorije.

Bol i nelagodu u donjem delu stomaka ublažiće i blaga masaža eteričnim uljima od sandalovine, borovnice i lavande u baznom ulju. Imate li bakterijsku infekciju bešike ili bubrega, započnite fitoterapiju što pre jer vaše je zdravlje u pitanju.

Uz upotrebu odabranog čaja i biljnih kapi, kupki i obloga, aktivne lekovite supstance iz biljaka, svojim će vas diuretskim, antibakterijskim, dezinfikujućim imunološkim delovanjem u potpunosti rešiti i E.coli i svih ostalih bakterija prisutnih u urinu, smiriće upaljenu sluznicu i ojačati vam imunitet.

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.