Ešerihija koli: prenošenje, simptomi, lečenje

Urinarne infekcije veoma su zastupljene kod žena. Prema statistici više od polovine žena u nekom delu života boluje od njih. Muškarci su ređe njihove žrtve, a jedan od razloga za takvu statistiku kada su u pitanju žene jeste to što je njihova uretra (mokraćni kanal koji iz bešike mokraću sprovodi izvan ljudskog organizma) kraća nego kod muškaraca.

Ešerihija koli kao uzročnik infekcija mokraćnih puteva

Bakterija ešerihija koli se pokazala kao najčešći uzročnik urinarnih infekcija. To je bakterija koja u normalnim okolnostima živi u našim i crevima životinja. Uzročnik urinarnih infekcija postaje kada dospe do mokraćnog sistema. Pored urinarnih infekicija, ešerihija takođe može biti odgovorna za nastanak crevnih infekcija, krvave dijareje, sepse, anemije, zapaljenja pluća ili meningitisa.

Kako se ešerihija koli prenosi u mokraćni sistem?

Jedan od načina na koji se ešerihija koli prenosi u mokraćni sistem jeste putem seksualnih odnosa i to češće kada su u pitanju analni odnosi. Zbog toga ginekolozi preventivno savetuju žene da nakon odnosa obavezno mokre, kako bi ešerihiju, ali i druge bakterije, sprečile da preko vagine stignu do mokraćnih kanala i organa. Ešerihija u naš mokraćni sistem može da se unese i na druge načine: preko prljavih ruku, neopranog povrća i voća ili pijenjem zagađene vode.

Simptomi urinarnih infekcija čiji je ešerihija uzročnik

Simptomi urinarnih infekcija koje ešerihija uzrokuje razlikuju se u zavisnosti od količine namnoženih bakterija, kao i dela mokraćnog sistema koji je inficiran. Kada je reč o uretritisu, odnosno infekciji mokraćnih kanala, prvi simptomi jesu drhtavica, malaksalost i povišena temperatura. Nekada se dešava da uprkos postojanju infekcije, navedeni simptomi izostanu i sa lečenjem se ne počne na vreme.

U takvim slučajevima, vrlo često se infekcija proširi na bešiku, odnosno nastaje cistitis. Simptomi koji na njega upozoravaju jesu često mokrenje uz peckanje i bolove, karakterističan miris i/ili mutna boja mokraće, kao i krv u mokraći. Lažna potreba za mokrenjem koja se završava uzaludnim sedenjem na ili stajanjem iznad wc šolje još jedan je simptom upale bešike.

Pijelonefritis, odnosno infekciju bubrega najavljuju malaksalost, mučnine, povraćanje, bol u slabinskom delu, kao i visoka temperatura.

Lečenje urinarnih infekcija

Infekcije mokraćnih kanala i organa koje izaziva ešerihija leče se odgovarajućim antibioticima. Koji antibiotik će se u kom slučaju prepisati, određuje se pomoću antibiograma. Međutim, takvo lečenje se neretko može zakomplikovati. Ešerihija koli brzo postaje imuna na prepisane antibiotike. Dodatno, kada se jednom otarasite ešerihije, znajte da to možda nije zauvek. Jedna od njenih karakteristika jeste i „povratak na mesto zločina“.

Za lečenje urinarnih infekcija se preporučuje regulacija ishrane i pijenje čajeva: od uve, đumbira, peršuna, kukuruzne svile, hajdučke trave, bosiljka… Kada je ishrana u pitanju, savetuje se izbegavanje alkohola, cigareta, kafe, grickalica, slatkiša, masne hrane, gaziranih pića i namirnica koje su bogate vitaminom C (izuzev citrusa). Na drugoj strani, savetuje se konzumiranje belog luka, propolisa i namirnica koje su bogate vitaminom A i biljnim vlaknima.

Prirodno lečenje bakterije ešerihija koli

Osim pomoću antibiotika infekcije izazvane ešerihijom koli mogu se lečiti i prirodnim putem konzumiranjem različitih čajeva. Zodeks čaj je pokazao odlične rezultate u lečenju infekcija urinarnog trakta. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa. Čaj od đumbira, odnosno ingvera, odličan je za jačanje imunog sistema pa samim tim i borbu protiv uporne ešerihije koli. Preporučuje se i žvakanje njegovog korena.

Čajevi od uve, listova breze, brusnice, hajdučke trave, peršuna, bosiljka, rastavića i kukuruzne svile takođe se u narodnoj medicini pominju kao potencijalni saveznici u lečenju ešerihije koli.