Biljke za obnavljanje jetre

Biljke za obnavljanje jetre

Zdravlje naše jetre je ugroženo. Današnji svet je drugačiji od sveta u kojem smo nekada živeli. Još pre stotinu godina sve strane materije sa kojima se čovek susretao dolazile su iz biljnog sveta. U naše moderno doba stvorili smo hiljade  novih hemijskih jedinjenja koja inače ne postoje u prirodi.

Mnoga hemijska jedinjenja su deo naše ishrane (konzervansi, arome, boje). Druge unosimo sa lekovima koje mnogi od nas svakodnevno koriste. Hemija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, tekstilnoj industriji itd.

Sve te hemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru koja se mora nositi sa ovim teretom. U većini slučajeva naša jetre uspeva očistiti krv od ovih toksina.

Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć, na primer:

  • bolesti jetre
  • trovanje
  • preterano uzimanje lekova
  • prekomerno korišćenje alkohola
  • nepravilna ishrana tokom dužeg vremena

Ljudi su oduvek poznavali i koristili biljke koje štite i obnavljaju jetru

Biljke za obnavljanje jetre

Sikavica (Silybum marianum)

Do sada najbolje rezultate u prevenciji i lečenju oštećenja jetre pokazala je sikavica. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin. Silimarin je kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd). Ovi spojevi zajedno učestvuju u regeneraciji jetre i njenoj zaštiti.
Sprovedena su istraživanja sa zelenom pupavkom – jednom od najotrovnijih gljiva koja uzrokuje opasno oštećenje jetre i ubija oko 30% svojih žrtava.

U istraživanju silimarin su davali pre konzumiranja ove gljive i 10 minuta nakon konzumiranja gljive. U obe grupe sikavica je pružila 100% zaštitu od delovanja otrova zelene pupavke.
Silimarin je jak antioksidant (10 puta jači od vitamina E). Povećava nivo glutationa u jetri za 35%.
Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem nivoa glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva. Na takav način konzumiranje sikavice ima kako zaštitno, tako i obnavljajuće delovanje na našu jetru.

Maslačak

Jedite maslačak! Ova biljka raste u svakom vrtu. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu. Maslačak možete pronaći i u prodavnicama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula. Maslačak je neverojatno koristan kada je reč o zdravlju jetre i drugih organa povezanih sa njom. Ova biljka se uspešno koristi u lečenju mnogih bolesti jetre – hepatitisa, upale jetre, jetrenih kamenaca, insuficijencije jetre, žutice itd. Maslačak deluje kao tonik za jetru i pomaže njenoj funkciji.

Sladić (Glycyrrhiza glabra)

Kinezi već odavno koriste ovu biljku za lečenje jetre. Research Group of Liver Disease i Shanxi Medical College sproveli su istraživanja koja su potvrdila da sladić neutrališe toksine u jetri. Istraživanja takođe potvrđuju da sladić povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za lečenje hepatitisa B.

Od 1950. godine lekari kako na Istoku tako i na Zapadu uspešno koriste glycyrrhizin – jedinjenje dobijeno iz sladića – za lečenje hepatitisa. U Japanu glycyrrhizin se pokazao toliko efikasnim da je postao standardan deo terapije protiv ove bolesti.

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.

Osim što deluju pre svega na skidanje holesterola koriste se i kao prirodni lek za masnu jetru, sadrže biljku sikavicu (Silybum marianum) koja predstavlja jednu od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre.