Endometrioza i neplodnost

Endometrioza je hronični poremećaj sa kojim se suočava preko 90 miliona žena širom sveta, a najčešće se javlja u reproduktivnom periodu, obično između 25. i 35. godine. Retko postoji bojazan da se javi pre puberteta, a u klimaksu uvek prestaje. Žene s poremećenom funkcijom jajnika imaju vići rizik da obole od ove bolesti, nerotkinje kao i one žene čiji je ciklus kraći od 27 dana. Najčešća je endometrioza jajnika.

Simptomi

Zavise od mesta gde se nalaze razmešteni komadići endometrijuma. Proširenost bolesti i simptomi nisu obvezno podudarni tako da i teži stepeni bolesti mogu biti bez značajnijih simptoma. Bol u karlici je vodeći simptom.

Bol se javlja kao bolna menstruacija ili bolan polni odnos. Isto tako, bol može da se javi i kao proširen, neodređeni, stalni bol. Pri pregledu doktor obično nalazi bolne čvoriće u maloj karlici, bol pri pomeranju maternice, bolne i povećane jajnike i učvršćenost jajnika i materice prema nazad.

Kad se ćelije endometrijuma nalaze u vagini, urinarnom sistemu, organima za varenje, plućima, mišiću, kostima, središnjem nervnom sistemu, mogu se javiti brojni različiti simptomi.

Uzrok bola koji se javlja kod endometrioze nije poznat. Istraživanja ukazuju da bol može nastati zbog ukopavanja ćelija endometrijumaa u novi okoliš i povezanosti između jačine bola i dubine do koje su se ćelije ukopale.

Dijagnoza

Za početak je potrebno obaviti sa doktorom detaljan razgovor nakon čega sledi detaljan pregled polnih organa, a isto tako i završnog dela debelog creva.

Pregled je najbolje obaviti u periodu pre menstruacije, a ako se ponavlja treba je uskladiti s fazom ciklusa u kojoj je urađen prethodni pregled. Ultrazvuk ima ograničenu dijagnostičku vrijednost.

Endometrioza, plodnost i rađanje

Kod bolesnica s endometriozom tipično je:
– ranija prva menstruacija
– obilnija produžena krvarenja
– kasnija prva trudnoće
– kraće dojenje
– smanjen potencijal za reprodukciju

Za smanjenje plodnosti najznačajniji su mehanički razlozi – poremećaj odnosa jajovoda i jajnika, neprohodnost jajovoda, prirasline. Česti su rani spontani pobačaji.

Lečenje Endometrioze prirodnim putem

Postoje brojni podaci o upotrebi lekovitog bilja u terapiji endometrioze, biljke koje deluju na regulisanje hormonske ravnoteže kao što su konopljika, (Floravitex kapi), slatki koren, imaju veoma bitnu ulogu u otklanjanju endometrioze, hormonski disbalans smatra se glavnim uzrokom nastanka bujanja endometrijuma, tako da upotreba konopljike (Floravitex kapi) u periodu od 6 meseci može u potpunosti da zaustavi taj proces.

Konopljika takođe utiče na normalizaciju hormona, zatim biljke koje deluju antiinflamatorno, kao što su neven, virak (Virak kapi), rusa trava, bela imela, troskot, su izuzetno važne pogotovo kod prisustva endometrioznih cisti, tu svakako izdvajamo virak, koji deluje na resorpciju i povlačenje cisti.