Menopauza – lekovi iz prirode

menopauza

Napadi vrućine, noćna znojenja, neredovna menstruacija, promene raspoloženja, zamor, gubitak seksualne želje … Sve se to dešava zbog promene hormona. Žena ulazi u novu fazu, koja traje od 45. ili 55. godine života (u sve više slučajeva i mnogo ranije), pa do 60-tih. Kada se jave neki od pomenutih simptoma, potrebno je menjati stil života, prebaciti se na vežbe poput joge i izbalansirati ishranu.

Konzumirajte namirnice među kojima su: soja, lanena semena, beli luk, mladi grašak, susam, pšenica, ječam, bundevina semena, krastavci, kukuruz, jabuke, šargarepa, orasi, badem, bobičasto voće (borovnice, kupine, trešnje, ribizle), maslinovo ulje, papaja, …

Zanimljivo je istaći da su neka istraživanja pokazala da simptomi menopauze mogu biti značajno ublaženi ukoliko svakodnevno konzumirate 60 grama sojinih belančevina (to može biti, recimo, šoljica sojinog mleka ili 1/3 šoljice sojinog brašna). Možete uzimati i 30 g lanenih semenki.

Kineska anđelika

je biljka koju smatraju jednom od najvažnijih za rešavanje problema ženskog urogenitalnog sistema. Ona se u organizmu ponaša kao anabolički tonik, koji poboljšava cirkulaciju krvi. Može da deluje povoljno na umirenje grčeva, smanjenje navale vrućine, te jača mišiće materice. Veruje se da, čak, može uništiti ešerihiju koli.

Divlji jam

je južnoamerička biljka, koja se koristi od davnina. Njen koren se upotrebljava za regulisanje prirodnog hormonalnog stanja u ženskom organizmu. Preporučuje se korišćenje gela od divljeg jama. Trebalo bi da ga utrljavate na lice, grudi, leđa, bedra dva puta na dan 23 dana (nakon čega ide pauza od 5 dana).

AGNI-CASTI FRUCTUS ili konopljika

može uveliko pomoći kod problema sa naletom vrućine. Istraživanja su pokazala da ova biljka ima povoljan uticaj na hormonalni sistem kod žena. Koristi se veoma uspešno kod ublažavanja simptoma PMS-a, bolnih menstruacija, cisti i bolovima u grudima

Kliničkim ispitivanjima je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Floravitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja.

Naravno, pre korišćenja ovih biljaka, posavetujte se sa lekarom, a proizvode kupujte kod proverenih, sertifikovanih prodavača.