Efikasni saveti za jačanje imuniteta

Usled svakodnevnih obaveza koje se konstantno povećavaju, zaboravljamo da povedemo računa o zdravlju. Tek kada nas sustigne glavobolja, kašalj, curenje nosa ili povišena temperatura, setimo se da je vreme za topli napitak ili vitamin C.

Prevencija u prelaznom periodu

Koliko god da su nas bake i majke pazile kada smo bili deca i davale nam silne vitamine i kljukale nas zelenim biljem kako bi ojačale naš imuni sistem, to ne znači da neće doći do pada imunog sistema ukoliko nastavimo sa lošim navikama.  Naše telo je najranjivije za vreme prelaznih godišnjih doba, kada su česte varijacije u temperaturi vazduha. Zato se preporučuje pojačana prevencija u tom periodu, kako bi se na vreme formirale odbrambene ćelije koje će štiti organizam od neželjenih posetilaca.

Osnovna uloga imunog sistema je da štiti ljudski organizam od raznih bolesti i pomogne u formiranju prirodne odbrane od izazivača bolesti. Ukoliko ne poradimo na jačanju imuniteta povećava se mogućnost da ćemo biti izloženiji napadima virusnih i bakterijskih infekcija.

Balansirana ishrana = jačanje imuniteta

Sigurno ste čuli da redovna fizička aktivnost i manje stresa pomažu za jačanje imuniteta. Pored toga, ne treba zaboraviti da i pravilna i redovna ishrana takođe ima značajnu ulogu u stvaranju jakog imunog sistema. Raznovrsna ishrana puna voća i povrća daće pozitivne rezultate. Što više limuna i narandže, od povrća povećati unos šargarepe, paradajza i bundeve.

Šta još može osnažiti vaš imuni sistem? Minerali. Oni su neophodni u stvaranju ćelija u orgnaizmu. Prema rečima stručnjaka cink je mineral koji najviše doprinosi povećanju odbrambenih ćelija. Pored cinka treba spomenuti i selen koji povećava broj antitela u organizmu. Selena ima u ribljem mesu, orasima i zrnu žitarica. Međutim, ne treba preterivati, prekomerno konzumiranje selena može dovesti do kontra indikacija.

Virusi i bakterije nisu jedini neprijatelji imuniteta. Nedostatak sna, pušenje, alkohol,  svakodnevni stres, masna hrana, zagađeni vazduh što je posebno izraženo u poslednjih nekoliko godina i verovali ili ne ali preterana upotreba antibiotika mogu oslabiti imunitet. Iako antibiotici ubijaju loše bakterije, usled njihove učestale upotrebe, mikroorganizmi razvijaju rezistenciju i nastavljaju da se šire po organizmu, što samo govori koliko vam je imunitet oslabljen.

Prirodni lekovi za jačanje imuniteta

U poslednjih nekoliko godina tradicionalni prirodni lekovi ponovo počinju da se koriste kao delotvornija sredstva za jačanje imuniteta. Domaći med svrstava se u tradicionalne preventivne lekove. Sigurno ste čuli da je zdravo započeti dan kašikom meda i tople vode. Sastojci ovog domaćeg proizvoda se brzo apsorbuju u organizmu, što zapravo znači da se hranljive materije brzo prenose ćelija, ojačavajući njenu memranu. Na taj način ćelija se brani od virusa i bakterija i naš organizam ojačava na tom nivou.

Najjači prirodni lek je, veruje se, beli luk, iako ga mnogi izbegavaju zbog mirisa, beli luk pomaže u jačanju imuniteta. To ne znači da ga treba jesti svakog dana, ali je poželjno da se uzima jednom nedeljno.

Aloa Vera postaje sve popularnija biljka koju mnogi preporučuju za podizanje imunog sistema. Blagodeti ove biljke počinju da deluju jako brzo.

U osnaživanju imuniteta mogu pomoći i eterična ulja. Pored jačanja odbrambenih ćelija u organizmu, eterična ulja pomažu prilikom lečenja mnogih zdravstvenih tegoba, od dijabetisa do smanjenja holesterola u organizmu.

Đumbir za imunitet

Đumbir je jedan od osnovnih elemenata koji mogu pomoći u borbi za jačanje imuniteta.

Đumbir ima višestruka korisna svojstva koja deluju u pravcu uništavanja toksina koji se lako nagomilaju u ljudskom organizmu i slabe čitav imuni sistem.

Redovnom upotrebom đumbira podižete otpornost organizma i pomažete organima da se očiste od nepotrebnih elemenata.

Kvalitetan san za bolji imunitet

Dobar san, pola zdravlja. Koliko god mi verovali da možemo normalno da funkcionišemo nakon ne prospavane noći, u nekom trenutku ćemo shvatiti da to baš i nije tako.  Nedostatak sna odražava se na celokupni organizam stvarajući malaksalost, pad koncentracije, usporene aktivnosti. Jednostavno da bi naš organizam mogao normalno da funkcioniše potrebno mu je minimum 7 sati kvalitetnog sna. Naravno, sve to zavisi od osobe do osobe, ali je ovo neka optimalna brojka. Manjak sna slabi naš imunitet. Zato ako želimo da budemo zdravi potrebno je i da dovoljno spavamo.

Ukoliko želite da budete zaštićeni od napada virusa i raznih bakterija, radite na jačanju imuniteta. Unosite dovoljno tečnosti, vodite računa o ishrani, bavite se nekom fizičkom aktivnošću, uzimajte preventivna sredstva i prirodne lekove. Na taj način jačate imunite. Snažan imuni sistem će vas zaštiti od sitnih napasti, mikoorganizama.