Prirodno i efikasno pobedite stres

Stres je vodeći uzrok mnogobrojnih oboljenja, a neka od češćih su gubitak kose, depresija, visok krvni pritisak, glavobolja, drastične promene težine… Sledeći put kada budete imali neke od simptoma ili, jednostavno, kada osetite da ste pod stresom, isprobajte neke od prirodnih lekova.

Valeriana

Uz pomoć valerijane su se ljudi odmarali vekovima. Prvi put je upotrebu zabeležio Hipokrat kao biljku koja utiče na organizam kao sedativ. Možete je pronaći u više od 50 oblika: tablete, sokovi, čaj, kapi… Prvo obavezno porazgovarajte sa lekarom jer će vam on reći koji oblik je za vas najpodobniji.

Kamilica

Nekim noćima se isključi naš um, a nekim telo. Kada se telo isključi, kamilica pomaže. Dokazano je da kamilica, kada se konzumira kao čaj, smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i uspešno smiruje telo. Međutim, sve trudnice koje su alergične na seno i ambroziju moraju prvo konsultovati lekara pre nego što počnu da koriste kamilicu.

Crna čokolada

Za sve ljubitelje čokolade, prijatno iznenađenje – postoji razlog da se čokolada konzumira redovno. Količina od 40 grama umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, a to uklanja anksioznost. To što uživate dok je jedete oslobađa endorfine u mozgu i vi ste savršeno srećni.

Lavanda

Ne možete da spavate jer ste pod pritiskom na poslu i probili ste sve rokove da završite započeto? Pokušajte sa aromaterapijom lavandom. Dokazano je da lavanda leči blagu insomniju. Pravi se od osušenih cvetova i esencijalnih ulja biljke, a svaki njen deo ima lekovito dejstvo. Možete koristiti potpuri, losion za telo, čaj ili sveće.

Slatki krompir

Sledeći put kada želite da pobegnete od osećaja anksioznosti, setite se ovoga: slatki krompir je prirodni neprijatelj stresa jer je slatkog ukusa i pun je ugljenih hidrata. Još, ima dosta vlakana koja pomažu da lakše svarite hranu a to sve utiče na vas da budete emotivno i fizički smireni i pribrani. Takođe, održava osećaj zadovoljstva.

Kantarion

Kantarion raste svuda po svetu, koristi se za lečenje depresije ako se konzumira kao čaj ili kao dodatak ishrani. Dokazano je da značajno popravlja raspoloženje i interesovanje kod blago depresivnih osoba. Ipak, nije prihvaćen kao lek protiv ozbiljne depresije jer ima negativne posledice ako se konzumira sa nekim namirnicama ili lekovima, pa je potrebno konsultovati lekara pre početka uzimanja.

Mleko

Dosta osoba postane pospano kada popije mleko jer u njemu ima triptofana, aminokiseline koja se nalazi i u ćuretini. Od toplog mleka ćete biti pospani ali ne iz ovog razloga. Naime, najviše osoba oseti potrebu za spavanjem jer se priseća detinjstva. Ovo uspeva.

Hristov venac

Veoma uspešno leči napetost i nervozu. Koristite ga u obliku dodatka ishrani i ako imate važan sastanak, pomoći će vam da se opustite. Ovaj cvet se koristio kao preporučeni sedativ koji se kupovao bez recepta do 1978.

Puter od kikirikija

Kada osetite da vam telo gubi snagu jer niste dovoljno spavali, puter od kikirikija je rešenje jer ono deluje kao gorivo za telo. U njemu ima dosta vitamina B6 koji reguliše krvni pritisak i podiže raspoloženje. Najbolje je da koristite prirodni puter jer u njemu nema previše šećera koji može pokrenuti negativne posledice B6 vitamina.