Čuvajte jetru – simptomi, ishrana, prirodno lečenje

Čuvajte jetru - simptomi, ishrana, prirodno lečenje

Jetra detoksikuje otrovne materije koje unesemo u organizam pijući štetni alkohol ili kafu. Stoga, zdrava hrana za jetru još dodatno doprinosi boljoj detoksikaciji istih. Zaslužna je za proizvodnju enzima i proteina bitnih za funkcionisanje našeg celokupnog organizma.

Takođe, ona je glavna saveznica imunološkog sistema u borbi s raznim oblicima infekcija. Jetra luči žuč, koja je jedna od ključnih karika u procesu varenja hrane.

Jetra nije neuništiva

Ako se jako preoptereti toksinima, može izazvati dijabetes, reumatski artritis, visok krvni pritisak, ali i razne hormonske poremećaje. Škodi joj prekomerna upotreba alkoholnih pića, slatkasto- kiselih gaziranih napitaka, kafe, cigareta, jake i masne hrane i naravno belog šećera. S druge strane, možete je sačuvati ako pijete bar osam do deset čaša vode svakodnevno, a meni obogatite zdravim namirnicama..

Koji simptomi odaju bolesti jetre

Česte probavne tegobe

Otežano varenje i žgaravica praćena viškom želučane kiseline, veoma su česte tegobe s kojima se suočava ogroman broj ljudi. One mogu ukazati na to da jetra više ne obalja svoju funkciju kako bi to trebalo. Ukoliko su i kod vas ovi simptomi prisutni, idite na lekarski pregled.

Malaksalost i jaka glavobolja

Ove tegobe se toliko često javljaju, da skoro i ne obraćamo pažnju na njih, barem dok ne poprime ozbiljniji oblik. Oba simptoma mogu biti znak da je vašoj jetri neophodna detoksikacija, jer je preopterećena raznim toksinima.

Taman urin

Ako vam je urin tamniji nego što bi trebalo, a pijete dovoljne količine tečnosti, moguće je da je nastao poremećaj u radu jetre. Isto, obratite pažnju i na stolicu. Na bolesti jetre ukazuju žuta ili zeleno prebojena stolica.

Kožne infekcije

Razni osipi i depigmentacije kože, između ostalog, mogu biti i signal da je jetra preopterećena štetnim materijama. Usled toga ona otežano obavija svoju funkciju. Ukoliko vam se kožne infekcije počnu širiti, obavezno se javite dermatologu.

Zdrava hrana za jetru

Beli luk je pravi doktor za jetru

Bilo da ga koristite kao začin ili ga katkad samo gricnete, beli luk pomoći će vašoj jetri u pravilnom funkcionisanju. On aktivira enzime koji pospešuju izbacivanje toksina iz organizma.

Pošto sadrži veliku količinu selena i alioina, izuzetna je hrana za jetru jer podstiče njeno čišćenje. Takođe, on je bogat vitaminom B6, koji deluje kao antiinflamatorna supstanca, inhibirajući zapaljenje jetre.

S druge strane vitamin C moćan je antioksidans – štiti naše ćelije jetre od oštećenja. Ova biljka koristi se i u sprečavanju kancera, a smanjuje i akumulaciju nepoželjnih masti u jetri.

Artičoka je dobra hrana za jetru

Pored toga što je prava riznica antioksidansa, artičoka stimuliše izlučivanje žuči. Razna istraživanja potvrđuju kako redovno konzumiranje ovog povrća snižava nivo masnoće i holesterola u jetri, ali i sprečava pojavu karcinoma.

Ipak, iako blagotvorno deluju na čitav organizam, treba voditi računa da se na trpezi nađu isključivo sveže artičoke. Naime, one marinirane, koje se mogu kupiti u supermarketima, često su štetne koliko i korisne, jer su pune nepotrebnih ulja.

S druge strane, ako kupujete svezu artičoku u prodavnici, obavezno je operite vodom sa malo sode bikarbone. Tako ćete još efikasnije uništiti nataložene pesticide.

Pojedite svaki dan po jednu domaću jabuku

Samo jedna jabuka dnevno doprineće zdravlju jetre i olakšati joj funkcionisanje. Naime, ova voćka sadrži pektine, koji se vezuju za teške metale u organizmu i eliminišu ih. Tako umnogome olakšavaju posao jetri, a pritom snižavaju nivo LDL holesterola.

Jabuka otklanja osećaj gladi, a sadrži i fruktozu. Upravo ona neutrališe želju za slatkišima, a pritom ne utiče mnogo na koncentraciju glukoze u krvi. Samim tim ne povećava lučenje insulina, koji može izazvati stvaranje masti iz šećera.

Avokado je najbolja hrana za bolesnu jetru

Avokado sadrži vitamine C i E, koji su jaki antioksidansi i uspešno neutrališu slobodne radikale, štiteći tako ćelije jetre od oštećenja.

Takođe, ukusna voćka ima i antiinflamatorno dejstvo i pomaže telu u proizvodnji glutationa. On je jetri neophodan kako bi izbacila sve štetne materije. Ovo je posebno važno za ljude kojima je jetra već oštećena. Bilo da avokado konzumirate iseckan ili pasiran, on pomaže snižavanju lošeg LDL holesterola i povisuje dobar holesterol. Posebno se preporučuje onima koji imaju dijagnostikovanu masnu jetru.

Orasi su zdrava hrana za jetru

Budući da su bogati važnim amino-kiselinama, orasi pomažu jetri u detoksikaciji svih štetnih materija, posebno amonijaka. S druge strane, glutation i omega-3 masnoće pospešuju detoksikaciju same jetre.

Proteini koje sadrže orašasti plodovi pozitivno utiču na oštećenu jetru. Za one koji ne vole orahe – odlična zamena su bademi ili lešnici. Međutim, imajte u vidu kako orašaste plodove treba dobro sažvakati pre gutanja.

Jaja su najbolji izbor za doručak

Kad poslužite jaja za doručak, činite veliku uslugu svojoj jetri. Ove namirnice sadrže amino-kiseline, koje pomažu jetri da detoksikuje štetne materije.
Takođe, žumance je bogato holinom, koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Osim što pomaže u neutralisanju teških metala on i štiti jetru od širokog spektra toksina.

Međutim, iako mnogi vole pržena jaja, posebno u kombinaciji sa slaninom ili kobasicom, to nikako nije dobar izbor. Radije ih jedite meko kuvana. Tako se lakše vare i puno su zdravija hrana za jetru pripremljena na ovaj način.

Nadamo se da ste saznali koja je to zdrava hrana za jetru, te da ćete predložene namirnice uvrstiti u svoj skvakodnevni jelovnik…

Floralip® biljne kapi za holesterol i trigleciride smanjuju holesterol, a pored toga smanjuju šećer i regulišu i rad enzima jetre, stimulišu žuč, pomažu kod revitalizacije jetre u slučaju ciroze, potpomaže rad pankreasa i žuči, smanjuju apetit, služe kao prirodni lek za ciste u jetri jer ih smanjuju.

Osim što deluju pre svega na skidanje holesterola koriste se i kao prirodni lek za masnu jetru, sadrže biljku sikavicu (Silybum marianum) koja predstavlja jednu od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre.