Dijabetes – prevencija, ishrana i prirodno lečenje

dijabetes prevencija, ishrana i prirodno lečenje

Na genetiku kao faktor rizika ne možemo uticati, ali ono što se može učiniti da bi se sprečio nastanak dijabetesa jeste promena načina života i ishrane, pa stoga zdrave navike treba negovati od malih nogu. Nepravilna kombinacija hrane, mali broj obroka i neredovna fizička aktivnost dovode do poremećaja u regulisanju nivoa šećera u krvi i ugrožavaju zdravlje.

Ne treba dozvoliti da se šećerna bolest razvije i da dođe do komplikacija koje zahvataju kompletan organizam. Ipak, najteže su one koje uzrokuju trajnu invalidnost – slepilo, infarkt, šlog, amputacija nogu ili dijaliza, jer ometaju normalan život. Velika je zabluda da tablete, inuslin ili bilo kakva medikamentna terapija mogu uništiti šećer. Lekovi stimulišu pankreas da luči više insulina te da napravi dobar ćelijski odgovorna šećer u našem organizmu. Nivo glukoze u krvi može se smanjiti jedino fizičkom aktivnošću – šetnjom, plivanjem, vožnjom bicikla. Zato se dijabetičarima savetuje da obavezno, najmanje pola sata dnevno, posvete umerenom vežbanju.

Šta mora sadržati jelovnik za dijabetičare

Pravilna ishrana dijabetičara danas se tumači na više različitih načina i nije čudo što oboleli upadaju u velike zablude. Tako, je recimo jelovnik za dijabetičare na insulinu po nekima izuzetno strog i zahtevan, dok je kod drugih slobodniji. Ovo nije pravilo, ali mnogu to tako tumače i svakako greše. Ono što trebate usvojiti bez obzira o kom obliku šečerne bolesti se radi, je da se morate hraniti zdravo. Podrazumeva se uz prirdržavanje svih pravila, koje vam preporučuje vaš lekar. Ishrana dijabetičara uključuje sve hranljive namirnice, ali u doziranim količinama u pravilnim vremenskim razmacima. Samo tada se neće poremetiti vaš metabolizam. Uz to, veoma je važna i fizička aktivnost, ako ništa drugo, makar se šetajte svakodnevno minimum pola sata.

Pošto je gojaznost jedan od ključnih faktora za nastanak dijabetesa, obavezno vodite računa o telesnoj težini.

Zabranjena hrana za dijabetičare

Izbegavajte masnu hranu (svinjsko meso, masnu govedinu, mesne prerađevine, kobasice, nareske, salame, paštete, iznutrice). Češće jedite ribu, živinsko belo meso, jagnjetinu, posno goveđe meso i teletinu. Osim toga, ishrana dijabetičara ne dozvoljava koncentrovane bele šećere, slatkiše i veštačke sokove. Potrebu za šećerom nadomestite preko voćnih obroka. Povrće treba da zauzima najveći deo vašeg jelovnika, dok s voćem treba biti oprezan.

Borba protiv dijabetesa na prirodan način

Dijatebes tipa jedan i dva sve češće je oboljenje sa kojim se susreće savremen čovek. Prvi tip nastaje ranije, u mladosti ili čak detinjstvu, a drugi obično posle 40. godine života. Ova za nauku po mnogo čemu još uvek zagonetna bolest je složena i treba je shvatiti krajnje ozbiljno.

Uz stalno lekarsko praćenje bolesti, učinite nešto za sebe. Pre svega, čuvajte se stresa i neprestano imajte na umu da su za vas životno važpe pozitivne emocije. Gledajte život sa vedrije strane. Dijabetes se pobeđuje optimizmom.

Priroda u svojoj zelenoj apoteci ima lekova koji će olakšati ovu bolest. Oni se nalaze svuda oko nas. To su ječam, crni luk, sve mahunarke, kao i što su grašak, pasulj, boranija, ali i sve drugo povrće, što svežije i manje prerađeno, naravno.

Šta, zapravo, smeta da jedete nemasna mesa, ribu, mnogo povrća – sirovog, kuvanog, pečenog, dinstanog – sa malo suncokretovog ulja. Nikada ne jedite previše. Bolje je jesti češće a manje. Obavezno je gladovanje jednom nedeljno. Pazite da vam želudac i creva budu očišćeni, koristite laksativne čajeve i klizmu.

Često jedite kašu od zobi. Zobena kura je pomogla i tamo gde su svi ostali lekovi zakazali. Pijte i čaj od zobi dva-tri puta pa dan. Važno je napomenuti da se zob kuva 2-5 minuta, nikako više. Za pahuljice je dovoljno 2 minuta, a onda pustiti kašu da odstoji i da se zgusne.

Pijte čajeve od lista borovnice ili lista duda. Upotrebljavajte sledeće začine: korijandar, đumbir, cimet; dodajte rogač svom jutarnjem mizliju. Napravite kuru sa imelom tokom 6 meseci.

Floradijabet® biljne kapi

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera su prirodno rešenje za kontrolu visokog šećera u krvi kod dijabetičara i osoba koje su na granici, kojima se često javlja visok nivo šećera u krvi.

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera u krvi pomažu svima koji imaju povišen šećer da lakše kontrolišu njegov nivo i da smanje upotrebu lekova, kao i da umanje nagle skokove šećera usled stresa ili obilne ishrane.