Proširene vene – prirodno lečenje

Proširene vene se obično javljaju u nogama, na mestima gde se vene nalaze blizu površine, dolazi do ružnih plavičastih pruga, tragova i mrežastih mrlja. Ali ovo oboljenje može da se javi i na drugim mestima. Kada se pojave na anusu i oko njega, ove problematične vene (varikoziteti) nazivaju se hemoroidi. Kada se jave u kesicama u kojima su smešteni testisi, one se nazivaju varicocele.

Proširene vene ima veliki procent ljudi, posebno žena, a izgleda da je sklonost ka ovom oboljenju nasledna. Kada se jave na nogama, proširene vene su najčešće na listovima i na unutrašnjij strani butina.

Simptomi proširenih vena

Ovde navodimo najčešće simptome proširenih vena:

  • svrab oko vena
  • bolovi u nogama
  • sindrom nemirnih nogu
  • čirevi po koži
  • osip oko proširenih vena
  • vene koje su bolne na dodir
  • promene na koži

Bez obzira na simptome, proširene vene dosta utiču i na lepotu. Međutim, ne mora biti tako. Postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete rešiti ovaj problem.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Pre svega onu bogatu rastvorljivim vlaknima, kao što su ovas, laneno seme, grašak, jabuke, šargarepa, ječam, bobičavo voće, psilijum. Ova vlakna, između ostalog, sprečavaju da dođe do konstipacije, koja povećava pritisak na vene, što tokom vremena može da doprinese razvoju varikoznih vena.

Pijte dovoljno vode

Ako jedete hranu bogatu vlaknima, trebalo bi da pijete i dovoljno vode, jer će u suprotnom slučaju vlakna ima kontraefekat i doprineti pojavi konstipacije. Takođe se preporučuje da izbegavate alkohol, kafu, crni čaj, jer sadrže supstance koje doprinose dehidraciji organizma.

Hrana koja se preporučuje u prevenciji proširenih vena

Borovnice su bogate antocijaninima koji popravljaju oštećene proteine u krvnim sudovima i blagotvorno deluju na zdravlje celog vaskularnog sistema. Bogate su i vlaknima (i rastvorljivim – pektin i nerastvorljivim), kao i vitaminom E.
Potočarka se u savremenoj biljnoj medicini često preporučuje osobama koje pate od proširenih vena.
Avokado sadrži vitamine C i E, kao i glutation, tripeptidni molekul koji štiti srce, vene i arterije od oksidativnog stresa.
Ruzmarin stimuliše cirkulaciju, a sadrži i ruzmarinsku kiselinu koja pomaže u zaštiti tkiva od oštećenja koja nastaju delovanjem slobodnih radikala, kao i ursolinsku kiselinu koja jača kapilare.
Đumbir: njegovi sastojci rastvaraju fibrin (koji dovodi do stvrdnjavanja vena) u krvnim sudovima i poboljšavaju cirkulaciju.
Cvekla sadrži betacijanin, fitohemikaliju koja snižava nivo homocisteina, amino kiseline koja može da ošteti krvne sudove.
Špargla pomaže u jačanju vena i kapilara i sprečava njihovo pucanje.

Preporučuje se: Šetnje, sport, tuširanje, lagana dijeta, odmor s podignutim nogama, elastične čarape, poseta angiologu već na prvi znak smetnji.

Izbegavajte: Predugo sedenje, predugo stajanje, gojaznost, lenja probava, pušenje, pretople kupke, tesna odeća, saune, depilacija vrućim voskom

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi se preporučuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.