Ciste na jajnicima i začeće – problemi i prirodno lečenje

Ciste na jajnicima i začeće - problemi i prirodno lečenje

Ciste na jajnicima su izrasline ispunjene tečnošću. Mogu da se pojave u bilo kom životnom dobu žene, ali se to najčešće dešava između 25. i 40. godine, kao produkt trenutnog hormonskog disbalansa ili izmenjenog hormonskog statusa.

Iako nastaju kao produkt neuspešnog procesa ovulacije, u 90 odsto slučajeva su bezopasne po začeće i trudnoću. U situacijama kada je samo jedan jajnik cističan, drugi će normalno da vrši svoju ulogu i proizvede jajnu ćeliju. Ipak, postojanje ciste ne treba zanemariti – ona je često praćena neprijatnim, probadajućim bolom, pritiskom u donjem delu stomaka, promenama raspoloženja… Osim toga, pucanje ciste može da bude jako neprijatno i bolno.

Policistični jajnici

Za razliku od drugih vrsta cista, policistične i uvećane jajnike prati ozbiljniji hormonski disbalans i niz vezanih simptoma. To su, uglavnom: amenoreja (izostanak menstruacije), neredovna menstrualna krvarenja, izostanak ovulacije, pojačana maljavost, pojava akni, povećana telesna masa, gubitak kose…

Važno je naglasiti da su policistični janici više endokrinološki nego ginekološki problem, pa im se tako pristupa i u lečenju. Ovaj poremećaj uključuje veći hormonski disbalans – porast hormona testosterona i androstenediona, kao i izmenjene funkcije hipofize. Policistični jajnici su često povezani sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, poremećajem lučenja insulina i nadbubrežne žlezde. Uz pridržavanje prepisane terapije, kod lečenja policističnih jajnika je jako važna promena načina života i negovanje zdravih navika: vođenje računa o telesnoj težini, redovna fizička aktivnost, ostavljanje cigareta i alkohola.

Istina je da zbog neizvesnog datuma pojave ovulacije, žene sa policističnim jajnicima moraju da ulože dodatni napor kako bi ostale u drugom stanju, ali to nije nemoguće. U većini slučajeva, endokrinolog će prepisanom terapijom da dovede hormone u balans, a ginekolog da izazove stimulaciju ili indukciju ovulacije. Trudnoća koja potom usledi, uvek pozitivno deluje na sve ciste, pa i na policistične jajnike.

Prirodno lečenje cisti na jajnicima

Biljke kao što su maslačak, crvena detelina, ehinacea važe za najbolje prirodne lekove za ciste na jajnicima.

Ricinusovo ulje je veoma korisno za otklanjanje cisti, ali morate biti oprezni jer ga ne smete uzimati za vreme trudnoće ili menstrualnog ciklusa, ni u slučaju kancerogenih cisti.

Pored biljaka na ciste veoma pozitivno utiču joga i aromaterapija, koje potpomažu vraćanje hormona u ravnotežu, i  olakšavaju bol.

Ako osećate bol u predelu jajnika od pomoći mogu biti i blage masaže abdomena sa eteričnim uljem jasmina ili badema, a povremeno sebi možete priuštiti i tople kupke koje će sigurno pomoći pri otklanjanju bola.

Organske biljne kapi Floravitex

Organske biljne kapi Floravitex su izuzetna pomoć kod dismenoreje (bolne menstruacije), akutne i hronične upale jajnika, akutne i hronične upale materice, ciste na jajnicima, miomi, ciste na grudima nastale kao posledica hormonskog disbalansa, pred menstrualni sindrom-PMS.

Organske biljne kapi Floravitex kapi se primenjuju kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi (skraćenje post-ovulatornog dela menstrualnog ciklusa). Biološki aktivni sastojci FLORAVITEX kapi pozitivno utiču na kontrolu i proizvodnju hormona tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa.