Cista na jajniku simptomi i lečenje

Cista na jajniku simptomi

Cista na jajniku najčešće nastaje usled hormonskih poremećaja. Hormonski poremećaji mogu da budu uzrok policističnih jajnika, ali prema nekim izvorima i stres ima svoju ulogu. Ciste se češće javljaju u toku reproduktivnog perioda žena, a ređe posle. Možda je čudno, ali iako mnogi misle da su pilule za kontracepciju štetne, one regulišu ženske hormone i na taj način verovatno smanjuju rizik od sindroma policističnih jajnika.

Postoje i druge ciste osim vodenih, koje su složenije i mora se ići na dodatne analize i preglede kako bi se isključila svaka mogućnost da se radi o malignim promenama. Nekad je neophodno lečenje, a u određenim situacijama, hospitalizacija i hirurška intervencija.

Cista na jajniku simptomi

Simptomi kod ciste na jajniku su malobrojni. Nekad nema nikakvih simptoma. Ponekad se javljaju bolovi, jer cista pritiska unutrašnje organe, a cista može i da pukne. Nekad simptomi koji ukazuju na cistu mogu biti nelagodnost, krvarenje van menstruacije i neplodnost.

Lečenje ciste na jajniku prirodnim sredstvima

Osim oslanjanja na zvaničnu medicinu u lečenju ciste na jajnicima, mogu se primeniti i čajne mešavine za cistu na jajnicima. Čajevi sadrže bilje koje pomaže otklanjanju ciste i stabilizaciji ženskih hormona, a hormoni imaju najveći uticaj na jajnike. Biljke koje idu u ove mešavine su virak, crvena detelina, hajdučka trava, kopriva, rusomača, ehinacea, čkalj, maslačak. Ove čajeve je dobro piti i preventivno, ako su u pitanju policistični jajnici ili u slučaju potrebe za regulisanjem hormona.

U narodnoj medicini za lečenje cisti se koristi i čuvarkuća. Listovi čuvarkuće se melju i mešaju sa medom.

Veruje se da u slučaju ciste na jajnicima i dijeta ima svoju ulogu, pa su tako sveže voće i povrće, te žitarice od celog zrna dobrodošle u ishrani, a treba smanjiti unos proizvoda životinjskog porekla. Hrana sa dosta vlakana i dovoljne količine vode se preporučuju.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − ten =