Česte menstrualne tegobe

Česte menstrualne tegobe

Najčešće menstrualne tegobe jsu bolovi tokom menstruacije, naročito kod tinejdžerki i mladih žena. Ovo često prestaje posle 25. godine ili posle porođaja. Bol, koji obično počinje neposredno pred početak menstrualnog ciklusa i traje do 12 sati, može biti toliko jak da vas ometa u svakodnevnom životu. Bol kod menstruacije, koji osećate kao grčeve u donjem delu trbuha, često nailazi u talasima; mogu ga pratiti i bol u krstima i mučnina. Grčeve izazivaju kontrakcije materice i povezani su s velikom količinom materija sličnih hormonima koje se zovu prostaglandini.

Nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost mogu da pogoršaju grčeve. Ako počnete da osećate ovakve bolove posle 40. godine života ako se vrate posle mnogo godina menstruacije bez bolova, možda je reč o endometriozi, stanju kod kojeg delići ćelija sluzokože materice zalutaju u karličnu duplju i pritiskaju ostale organe. Ove ćelije svakog meseca otiču i krvare, izazivajući upalu okolnog tkiva.

Česte menstrualne tegobe

Obilne menstruacije obično se javljaju ubrzo po pojavi prve menstruacije, kao i u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama života. Mogući razlozi su hormonska neravnoteža zbog nezdrave ishrane, stres, upala karlice, miomi i endometrioza.

Neredovne ili retke menstruacije su česte tokom prvih godina po pojavi mestruacije, dok se ne uspostavi redovna ovulacija. Mogu biti neredovne i nekoliko godina pred menopauzu.
Isprekidane menstruacije i krvarenje između menstruacija mogu biti povezani i s nemogućnošću začeća. Uzrok može biti hormonalna neravnoteža usled stresa ili sindroma policističnih jajnika, kod kojeg nekoliko cisti na jajnicima — često zbog gojaznosti — ometa proizvodnju hormona.

Među ostale razloge neredovnih menstruacija spadaju polipi materice i rak grlića ili tela materice.

Blago krvarenje između menstruacija može se pojaviti ako uzimate kontraceptivne pilule ili hormonsku terapiju. Tegobama u normalnom menstrualnom ciklusu mogu da doprinesu i intenzivne fizičke vežbe, naglo mršavljenje i poremećaji ishrane.

Kod grčeva uz relativno blago krvarenje pijte čaj od čibukovine, konopljike, kamilice i đumbira, pojedinačno ili u kombinacijama. Popijte po jednu šolju tri puta dnevno.
Lečenje polnim odnosom. Orgazam može da ublaži bol pri menstruaciji i da je skrati. Kontrakcija materice pri orgazmu poboljšava protok krvi i tkivne tečnosti i prekida mučno grčenje mišića.

Lečenje obilnih menstruacija

Jedite namirnice bogate vitaminom C i flavonoidima kako biste ojačali zidove krvnih sudova, kao i namirnice bogate gvožđem kako biste sprečili i lečili anemiju koja može biti posledica prevelikog gubitka krvi.

Tokom menstruacije masirajte svako veče trbuh sledećom mešavinom: po jednu kap ružinog ulja, ulja rimske kamilice i žalfije pomešajte s dve kapi ulja majorana i kašikom bademovog ili maslinovog ulja.

Trudite se da održite normalnu težinu za svoju visinu. Važno je da izbegavate brze dijete i prejedanje. Premala telesna težina sprečava ovulaciju, pa su menstruacije neredovne. Prevelika telesna težina može suviše da stimuliše jajnike, što doprinosi nastanku policističnih jajnika i poremećaju menstruacije. Potražite pomoć koja vam je potrebna da smršate i/ili savladate poremećaj ishrane.

Redovno se bavite fizičkim aktivnostima, ali ako vam menstruacija postane neredovna izostane, smanjite količinu vežbi za 10-20% i pazite da dan ili dva dana nedeljno ne vežbate.

Kapi Virka

Kapi Virka se preporučuju kod različitih ginekoloških oboljenja (krvarenja, poremećaji menstrualnog ciklusa, endometrioze, ciste, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije).

Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće.

Preporučuje se takođe  kod neplodnosti u kombinaciji sa drugim biljkama kao što su konopljika (AGNI-CASTI FRUCTUS) i dr. Pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *