Bolovi u ruci i ramenu

Bolovi u ruci i ramenu

Ukoliko se bol u ruci i ramenu javlja zbog upale mišića, malo odmora i obloga rešiće problem. Ali, ukoliko ovu bol osećate tokom dužeg vremenskog perioda, zakažite pregled kod lekara ili fizijatra i počnite da rešavate problem.

Uzroci bola u ruci i ramenu

Burzitis je upala vrećaste materije (burse) koja se nalazi između tetive i kosti ili između tetive i mišića. Ova upala izaziva jak bol u predelu desne ruke i ramena.

Sindrom smrznutog ramena je drugi mogući zdravstveni problem, koji uzrokuje bol u ramenu i ruci. Kod ovog sindroma, tetive, mišići i ligamenti koji se nalaze u ramenu su kruti, kao da su ohlađeni, tj. smrznuti. Pacijentu je u ovom stanju teško i bolno da pomera ruku i rame.

Povreda ili prečesto ponavljanje istog pokreta u ramenom zglobu, mogu da dovedu do upale tetiva. Oštar bol u desnoj ruci i ramenu javlja se kada su upaljene tetive povezane sa bicepsom.

Sindrom karpalnog tunela takođe može da izazove bol u ruci i ramenu. Primarni simptom ovog sindroma je bol u zglobu šake, koji se vremenom širi na gornji deo ruke, praćen osećajem slabosti mišića.

Upala tetiva u rotacionim zglobovima, poput ramena, dovodi do bolova u ruci i ramenu. Ovde može biti teško izolovati koja je tačno tetiva pogođena, pošto grupa mišića i tetiva zajedno stabilizuju rame i drže ga „u ležaju“. Upala bilo koje od njih je tokom dana bolna, a u toku noći postaje još jača.

Kod velikih fizičkih povreda, kao što je „iskakanje“ grudnog koša, javlja se bol u desnoj ruci i ramenu koja vremenom prelazi u ukočenost u tim regijama.

Iščašenja i istegnuća su jasan uzrok bola u desnoj ruci i ramenu. U zavisnosti od težine stanja, bol varira od podnošljivog do jakog. Nepravilno držanje takođe može dovesti do bolova u ramenima, pogotovo ako osoba puno vremena provodi za računarom. Tada se javlja i bol u predelu lopatica.

Još jedan vrlo jasan uzrok bola u desnoj ruci i ramenu je prelom kostiju. Kod dece, prelom se najčešće javlja u predelu ključne kosti, dok je kod odraslih uglavnom u gornjem delu ruke. Dislocirano rame takođe uzrokuje bol.

Artritis je uzročnik bola u predelu desne ruke i ramena. Pacijenti koji boluju od artitisa „troše“ hrskavicu mnogo brže i zglobovi im se sužavaju.

Jedan od prvih simptoma srčanog udara je upravo bol u ruci, ramenu i vratu. Bol u ovom slučaju ne bira stranu tela pa obratite pažnju i tražite lekarsku pomoć, pogotovo ako osetite pritisak na grudima, imate ubrzano disanje i previše se znojite.

Lečenje bolova u ruci i ramenu

U zavisnosti od vrste problema, razlikuje se i način lečenja. Zato je najbolje rešenje- konsultacija sa izabranim lekarom. Ali, za obična istegnuća, uganuća i manja iščašenja možete da pribegnete metodama kućnog lečenja.

Kako da se lečite kod kuće

Odmor– važno je da odmarate rame i ruku što duže možete

Pauza– uzmite bolovanje ili slobodne dane i odmorite se kako treba. U većini slučajeva pauza od svakodnevnih aktivnosti i naprezanja kojima biste izlagali povređenu ruku ili rame puno znači i vodi do brzog oporavka

Lek protiv bolova– za lakše nošenje sa bolom u desnoj ruci i ramenu ili potpuno olakšanje, popijte lek

Hladne obloge– kod otoka i bola u desnoj ruci i ramenu pomažu hladne obloge, koje možete stavljati tri puta dnevno, i držati 15-20 minuta

Potpora– blago podignite ruku i poduprite je jastucima, to pomaže u smanjenju otoka. Za potpuni odmor, šal ili maramu prebacite preko ramena, provucite kod struka i napravite udoban „krevetac“ za ruku

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).