Kandida u crevima simptomi

Kandida u crevima simptomi

Kandida predstavlja sastavni element normalne crevne flore. Ipak, pod određenim okolnostima, kandida gljivica može doživeti ekspanzivno širenje i povećati svoju brojnost iznad granica normale, što će izazvati pojavu intestinalne kandidijaze.

Jedan od glavnih uzročnika pojave prekomernog broja kandida gljivica u stomaku i stolici je preterano uzimanje antibiotika, dok u određenim slučajevima do prenamnožavanja kandide dolazi usled nekontrolisanog dijabetesa, unošenja velikih količina slatkiša ili narušenog imunosistema.

Oslabljen imunitet je još jedan uzrok za prenamnožavanje kandide u crevima i razvoj crevne kandidijaze. Imunitet je oslabljen kad dodje do infekcija a tada se za lečenje koriste i antibiotici pa ovi udruženi faktori doprinose nekontrolisanom rastu gljivice Candida albicans u crevima i njenoj pojavi u stolici.

Kod mnogih odraslih ljudi i dece se prenamnožena kandida u crevima nalazi godinama a da toga nisu ni svesni. Uzrok za početno prenamnožavanje mogu biti antibiotici i pad imuniteta ali trajno održanje ovakvog stanja je potpomognuto nezdravom ishranom koja pogoduje rastu gljivica u crevima.

Tu se pre svega misli na hranu koja sadrži šećer, kvasac i belo brašno tri najbitnija sastojka za ishranu kandide! Kada jedete industrijsku hranu bogatu, šećerom i belim brašnom i pijete gazirane napitke i zašećerene sokove vi direktno hranite kandidu u crevima.

Kandida u crevima simptomi

Simptomi kandidijaze mogu biti i letargija, glavobolja, nagle promene raspoloženja, slabo pamćenje, povećana želja za slatkišima, bol u stomaku, kao i mnogi drugi. Bitan pokazatelj moguće pojave infektivnog oboljenja kandidijaze može biti i priroda stolice.

Kandida u crevima se može javiti i kod dece i kod odraslih, a prate je tegobe i simptomi poput veoma čestog nadimanja, krčanja creva i pojačanih gasova iz stomaka. Takođe simptomi kandide u crevima mogu biti vodena stolica i proliv koji se veoma često javlja ali i potpuno suprotna pojava kao što je ozbiljan zatvora. Kod osoba kod kojih se prenamnožila kandida u crevima sreću se i drugi simptomi koji ne moraju biti posledica kandide ali zajedno sa prethodno pomenutim pojačavaju sumnju da se gljivica prenamnožila: podrigivanje, česta mučnina, grčevi u stomaku, kiselina u želucu.

Još jedan od simptoma koji su prijavljivali mnogi oboleli je pojačana želja za slatkišima.

Prirodni lekovi protiv kandide u crevima

Ipak, postoje i određeni prirodni lekovi protiv kandide u crevima i stolici koji mogu pomoći:

Konzumiranje jogurta koji pospešuje brojnost korisnih bakterija roda Acidophyllus. Navedena bakterija proizvodi kiselinu koja kontroliše rast kandida gljivica u crevima.
Povećanje unosa vlakana može biti od značaja za borbu protiv porasta broja gljivica u crevima. Moćni miks od psilijum ljuspica, lanenog semena i 250 ml ispijan na prazan stomak dva puta dnevno doprineće oporavku vaše crevne flore.

Uzimanje jedne kapsule na bazi belog luka dva puta dnevno znatno će uticati na nestanak simptoma infekcije. Takođe uzimanje nekoliko čena belog luka pre svakog obroka može poslužiti kao odličan prirodni lek protiv kandide u crevima.

Soda bikarbona je najpoznatiji prirodni lek protiv gljivica a može se koristiti i za kandidu u crevima. Jednostavno kašičicu sode bikarbone izmutite u čaši vode i pijte pola sata pre jela. Za dugotrajnu upotrebu trebalo bi da u prodavnicama zdrave hrane nabavite sodu bikarbonu bez aluminijuma.

Candidaplant® biljne kapi predstavljaju 100% prirodni proizvod na bazi biljaka: nevena, virka, zlatnice, vranilove trave, medvetke i sremuša. Candidaplant® biljne kapi predstavljaju mešavinu biljnih ekstrakta dobijenih organskim voćnim destilatom, što ih čini jedinstvenim, znatno kvalitetnijim i delotvornijim nego biljne kapi koje su rađene sa običnim alkoholom ili nekim drugim rastvaračem.

Candidaplant® biljne kapi regulišu bakterijsku floru i suzbijaju rast gljivica. Candidaplant® biljne kapi sprečavaju da dodje do razvoja infekcije, koja može nekada da zahvati kožu, nokte, usnu šupljinu i polne organe.