Oticanje nogu i natečene noge – uzroci i lečenje

Mnogi uzroci oticanja nogu, kao što su dugotrajno stajanje ili sedenje odnosno lakše povrede, su relativno bezopasni i mogu se lako prepoznati. Ipak, ponekad oticanje nogu može biti znak ozbiljnijih poremećaja, kao što su bolesti srca ili krvni ugrušci.

Zašto nastaje otok nogu?

Otoci nogu pripadaju grupi gravitacijskih edema, tj otoka koji nastaju kao posledica dejstva sila gravitacije, pa nastaju pre svega kod osoba koje se dugo kreću, stoje ili pak dugo sede (osobito sa prekrštenim nogama). Oni se veoma često sreću kod osoba koje su preterano gojazne, pa noge trpe svo opterećenje gornjeg dela tela, a isto tako veoma su česti i u letnjem periodu i nastaju kao posledica zadržavanja vode ili preterane upotrebe soli u ishrani.

Trudnoća, fizički napor, PMS jesu takođe neka od fizioloških stanja koja do ovog „problema“ dovode. Ovi otoci se uglavnom povlače sami, dakle spontano, kao i uklanjanjem faktora koji su do njih doveli. Međutim, ukoliko oni traju dugo, bez povlačenja, a udruženi su i sa kakvom drugom simptomatologijom, može se posumnjati i na kakvo ozbiljnije organsko oboljenje.

U najvećem broju slučajeva ovi edemi su bezazlena pojava, dok je lekara važno posetiti pre svega zbog mogućeg oboljenja srca, bubrega, jetre, venskog sistema, ili pak kakvog hormonskog disbalansa koji može izazvati ovo stanje.

Naime, oticanje nogu nastaje i kao posledica otežanog oticanja krvi iz venskog sistema nogu (ka srcu), a najčešće je posledica stanja kakva su tromboze ili infiltracije vena, zatim slabosti zida vena koje vode u njihovo proširenje i nastanak varikoziteta, slabljenje funkcije zalistaka vena, kao i spoljašnjeg pritiska na venski sistem kakvim tumorskim procesom, pritiskom gravidnog uterusa (u trudnoći) na venski sistem, ili kod otežanog primanja venske krvi u desnu polovinu srca usled bolesti kakve su popuštanje srca, tj srčana insuficijencija, tamponada srca ili embolija pluća.

Usled raznih bolesti koje prethode bolestima krvnih sudova, nastaje vremenom hronična venska insuficijencija, pa pacijenti imaju osećaj težine u nogama, grčeve u nogama, osobito u večernjim satima, a kasniji stadijumi podrazumevaju i da one postanu vidljive na površini nogu i mogu se komplikovati trombozom ili upalama.

Ne možemo a da ne pomenemo i neke od lokalnih uzroka nastanka otoka na nogama kakvi su razne povrede kakva je, na primer, ruptura Ahilove tetive, razna uganuća, prelomi i slično. Otečene noge javljaju se i kod raznih infekcija ili rana koje nastaju u predelu stopala (kod dijabetesa npr ili kod raznih povreda kakvim faktorima spoljašnje sredine), ali i kod bolesti kostiju, postojanja cista ili pak reumatskih bolesti (giht).

Simptomi natečenih nogu

Ovi edemi su takozvani testasti edemi, što znači da, kada pritisnemo mesto otoka, na tom mestu nastaje udubljenje, jer tečnost odlazi u okolinu, ali se po prestanku pritiska voda i otok vraćaju. Zbog usporenog oticanja venske krvi dolazi najpre do povećanja lumena krvnog suda, tj on se širi. To jeste zapravo kompenzatorni (odbrambeni efekat) vena na povećanje krvi u njima. Kada se ovaj efekat iscrpi, dolazi do povećanog izlaska tečnosti kroz zidove krvnih sudova.

Nastali edemi umanjiće pritiskom na okolne strukture i dotok arterijske krvi i kiseonika u ove predele, pa nastaje cijanoza, pad lokalne temperature edemima zahvaćenog predela, a pored otoka vremenom se može javiti i bol, pa i smanjena funkcija tkiva. Moguća je pojava i peckanja i svraba nogu.

Zbog postojanja otoka u stopalima i oko skočnih zglobova, vremenom dolazi do pojave osećanja težine u nogama, do bolova u stopalima, skočnim zglobovima i kolenima, otežano je stajanje, ali je i smanjena pokretljivost. Upravo zbog toga se u sklopu prevencije ovakvog stanja savetuje fizička aktivnost, vežbe, plivanje, izbegavanje dugog stajanja ili sedenja, lagane šetnje, smanjenje unosa slane hrane, hrane koja obiluje kalorijama i slično.

Bolesti udružene sa otokom nogu

Ukoliko je otok simptom neke od hroničnih bolesti, najčešće su u pitanju bolesti kardiovaskularnog sistema, hronična venska insuficijencija, srčana slabost, bolesti bubrega ili jetre, pa i poremećaja funkcije štitne žlezde (hipotireoze). Tako je srčana slabost bolest kod koje se otoci javljaju kao prvi simptom, a obično kada je bolest već uznapredovala.

U letnjim mesecima, nedovoljan unos tečnosti u organizam, može da dovede do dehidratacije, a samim tim i do pojave zgušnjavanja krvi, što kod osoba koje pate od hronične venske insuficijencije i proširenih vena može da bude veliki problem. Tako, moguće je da dođe i do tromboze kako površnih, tako i dubokih vena, pa čak i do njihove upale (tromboflebitis).

Već smo pominjali i neke od bolesti kakve su reumatske bolesti, dijabetes, povrede noge, uganuća i prelomi, kao i mnoge druge bolesti kod koji je otok jedan od osnovnih simptoma. Generalno gledano, otoci će nastati kao posledica venske staze, retencije vode i natrijuma, ali i kao posledica bolesti limfotoka i opstrukcije na nivou limfnih puteva (elefantijaza).

Vežbe za otečene noge

Za listove

Stavite desnu ruku na Ahilovu tetivu leve noge, i stegnite članak palcem i kažiprstom. Povlačite prste prema listu, blago masirajući nogu. Pošto dobro izmasirate list jedne, ceo postupak ponovite sa drugom nogom.

Bolja cirkulacija

Poređajte knjige u visinu do 15 santimetara. Sedite na stolicu i stavite noge na knjige, udaljene od stolice desetak santimetara. Protresite noge nekoliko sekundi, zatim se opustite i ostanite u sedećem položaju još nekoliko minuta.

Opuštanje

Bosom nogom stanite na plastičnu lopticu i kotrljajte je celom površinom stopala. Istu vežbu ponovite drugom nogom. Kada se izveštite, pokušajte da vežbu izvodite sa oba stopala istovremeno.

Prirodno lečenje otečenih nogu

Kao i za mnoge druge bolesti i stanja, tako je i za pojavu otoka na nogama, priroda dala svoj doprinos i odgovarajuće rešenje.

Čaj od peršuna

Prirodni čaj koji se može koristiti za skidanje, ili makar kao pomoć kod otoka na stopalima, zglobovima ili potkolenom delu uopšte, jeste čaj od peršuna. Peršun je, kako se smatra, najpoznatiji i najbolji diuretik koji nam je dala priroda, te nam tako on može pomoći da se oslobodimo viška tečnosti iz organizma. Pored toga, on kao diuretik obiluje kalijumom, što ga umnogome u pozitivnom smislu razlikuje od medicinskih diuretika koji izbacuju i dovode do manjka kalijuma iz organizma. Pored toga što je diuretik, peršun je i snažan antioksidans i obiluje vitaminima.

Za spravljanje čaja od peršuna, koristite njegovo zeleno lišće, sveže, kao i koren i seme. Prelijte šoljom ključale vode ove delove peršuna i nakon što odstoji oko 5 minuta možete ga konzumirati samostalno ili zajedno sa limunom i medom.

Vendoksin® gel

je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica. Zahvaljujući prisustvu mentola i dejstvu hlađenja, Vendoksin® gel daje trenutno olakšanje i osećaj lakoće. 

DELOVANJE Vendoksin® gela

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost,  smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu

Čaj od lana

Lan se takođe smatra jednim od odličnih prirodnih sastojaka u borbi protiv otečenosti i zadržavanja vode, te deluje kao odličan diuretik, ali istovremeno je i odličan i za probavni sistem. 4 kafene kašičice lana kuvaju se 10-15 minuta u litri vode. Potom se ostavi čaj da odstoji oko sat vremena i pije se na pola sata po pola čaše vrućeg čaja. On se pije oko dve nedelje i nakon tog perioda će se uočiti i te kako gubitak viška tečnosti i smanjenje otoka iz organizma.

Obloge od lekovitog bilja

U lečenju otoka primenjuju se i razni oblozi od lekovitog bilja kakav je kantarion, kičica i breza, ali i oblog od kupusa i rena, oblog od oraha, kantariona i razvodnika i slično.

Oblozi od kupusa i rena spravljaju se tako što se sitno nasecka list rena i pola glavice svežeg kupusa. Sve ovo se pomeša i previjaju se bolna mesta tri puta na dan i smesa drži oko sat vremena. Nakon skidanja obloge, noga se namaže maslinovim uljem i ostavi u vunenu čarapu oko sat vremena da stoji, a potom se opere.

Oblog od 100 grama iseckanog lista i cveta kičice i kantariona spravlja se tako što se ovi sastojci pomešaju sa 200 grama usitnjenog lista breze i sve to se prelije sa oko 3 litra vode. Ova mešavina se kuva na tihoj vatri oko 2 sata, a potom se hladi vremenski isto toliko. Nakon što odstoji, ova mešavina se procedi, blago zagreje, pa se njom natopi gaza koja se stavlja na otečena i bolna mesta po 2 sata izutra, posle podne i uveče. Takođe se, nakon svake kure, izmenjena mesta premažu maslinovim uljem.

Obloga od kantariona, oraha i razvodnika spravlja se tako što se pomeša 50 grama sitno seckanog lista oraha, 50 grama stabljike razvodnika i 50 grama lista i cveta kantariona. Sve ovo prelije se sa 1 litrom komovice. Flaša se potom zatvori dobro i drži se oko 20ak dana na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje. Nakon tog perioda, procede se sastojci, a tinktura se koristi za mazanje izmenjenih i obolelih mesta 3 puta na dan po 10 minuta. Nakon toga, noge se peru i mažu maslinovim uljem.

Kupke za noge

Za svoje noge možete primeniti i kupke, kakva je, na primer, slana kupka koja se sastoji od nekoliko litara tople vode, šake morske soli, kašike sode bikarbone i kašike metvice ili borovih iglica. Noge se u ovoj kupki drže oko 15 minuta, a nakon toga se istrljaju frotirskim peškirom radi podsticanja cirkulacije.

Kupku možete spraviti i od kamilice i melise. Potrebno je da kašiku kamilice i dve kašike sitno seckane melise prelijete sa 1 litrom ključale vode i to ostavite da se kuva 5 minuta. Nakon toga u litar mlake vode dodati kašiku morske soli, spremljeni čaj, i držati u kupki noge oko pola sata. Zatim noge proprati hladnom vodom i prosušiti frotirskim peškirom.