Artritis kolena

Artritis kolena je oboljenje koje može pogoditi i ljude mlađe od 45 godina, i to uz simptome koji su dovoljno ozbiljni da ograničavaju aktivnost i urušavaju kvalitet života.

Kretanje je nužno za zdravlje zglobova

Zglob je pokretni spoj između kostiju, obložen glatkom hrskavicom kako bi trenje pri pokretanju bilo što manje. Zglobna hrskavica je elastična kako bi mogla podneti opterećenja koja su često višestruko veća od težine tela. Većina zglobova sadrži sinovijalnu tečnost koja podmazuje i tako dodatno štiti zglob od štetnih statičkih i dinamičkih oštećenja.

Morate se kretati, a prvo pokušajte s manje napornim aktivnostima poput hodanja i plivanja. Ukoliko imate prekomernu težinu, istraživanje je pokazalo da dijeta, zajedno s vežbanjem, može smanjiti bol i poboljšati kvalitet života.

Akupunktura pomaže nekim ljudima da olakšaju svoje tegobe, kao i svakodnevna akupresura, koristeći pritisak prstima samo na bolnim mestima. Invazivniji postupci poput injekcija kortikosteroida ili hijaluronske kiseline imaju ograničene prednosti i moguće nuspojave, a operacija kolena, često predlagana kako bi se „isprali“ ostaci unutar zgloba, ne doprinosi znatnim ublažavanjem bolova, boljom funkcijom ili većim koristima od konzervativnih strategija poput vežbanja.

Dakle, morate shvatiti kako vam vežbanje može pomoći i da pronađete vrstu aktivnosti u kojoj ćete uživati. U timu koji će se brinuti o vašem zdravlju ne mora biti samo lekar porodične medicine, već i ortoped i fizikalni terapeut koji mogu osmisliti plan vežbanja na osnovu vaših potreba i vaših sposobnosti.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *