Najbolji prirodni lekovi za lečenje upaljenog grla

lečenje upaljenog grla

Čajevi od nane i žalfije jedni su od najpoznatijih narodnih lekova protiv upale grla. Propolis je takođe stari provereni lek protiv upale grla dok je čaj od crnog luka efikasan protiv kašlja.

Ljutkaste biljke i začini kao lek za grlo

Đumbir je poznat po svom antibakterijskim i antizapaljenskim dejstvima, a takođe je odličan lek za grlo u kombinaciji sa medom i limunom posebno ako vam je njegov ukus previše jak da ga uzimate samog.

Napitak sa medom, đumbirom i limunom napravićete vrlo jednostavno tako što ćete u čašu mlake vode usuti pola ceđenog limuna, kašičicu meda, a potom ćete narendati malo svežeg korena đumbira. Ukoliko nemate svež đumbir možete staviti i začin đumbira u prahu. Zatim ćete promešati dobro da se svi sastojci sjedine i rastvre pa ćete ovaj lekoviti napitak piti dva do tri puta na dan pola sata pre obroka.

Ren je takođe delotvoran kod upale grla i sa njim se priprema sličan napitak kao sa đumbirom. U čašu tople vode stavite jednu kafenu kašiku izrendanog svežeg korena rena, a potom i kašičicu meda pa sve promešajte i pijte u gutljajima pre jela.

Biber je od davnija poznat po svojim dejstvima na upaljeno grlo. Najbolje rezultate ćete postići ako ga dodate kao začin u domaću kokošiju supu ili onu iz kesice koje su takođe vrlo efikasne za lečenje prehlade. Osetićete poboljšanje ubrzo nakon konzumiranja, a supu sa biberim možete jesti dva do tri puta dnevno.

Kurkuma se koristi za ispiranje grla tako što se u šolju vode stavi pola kašičice začina kurkume u prahu i prstohvat soli. Ovaj rastvor koristite dva do tri puta dnevno za ispiranje grla tako što ćete ga grgotati u gutljajima i ispljunuti ga nakon toga. Kurkuma ima antitoksično dejstvo i uklanja nagomilanu sluz iz grla, a so pročišćava disajne puteve i ima antiseptičko dejstvo.

Slani rastvor može da se koristi za ispiranje grla i nosnih šupljina, a priprema se tako što se u u šolju ključale vode stavi kašičica kalcijumove ili po mogućstvu nerafinisane morske soli koja je izuzetno delotvorna kod upale grla. Kada se so rastvori i voda ohladi ispirajte grlo u gutljajima od dva do tri puta dnevno. Nakon svakog ispiranja ispljunite slani rastvor.

Beli luk je neizostavan prirodni lek i kod lečenja upale grla zahvaljujući svojim višestrukim i jakim antibakterijskim, antivirusnim, antiinflamatornim i drugim svojstvima. Za lečenje bolnog i oteklog grla možete ga korisiti tako što ćete pojesti nekoliko svežih čenova ove biljke.

Takođe, možete napraviti i rastvor sa belim lukom za ispiranje grla tako što ćete u šolju proključale i ohlađene vode staviti pet, šest izgnječenih čenova belog luka koje ćete potom ostaviti da odstoje nekoliko sati i puste sokove i lekovite sastojke. Nakon toga procedićete vodu, a sa dobijenim rastvorom ispiraćte grlo tri do četiri puta na dan u gutljajima.

Čajevi i napici koji su dobri za bolno i oteklo grlo

Čaj od nane efikasno umiruje simptome bolnog i iziritiranog grla, a priprema se tako što se kašičica osušenih i isitnjenih listova nane stavi u šolju vode da odstoji desetak minuta nakon čega se procedi i pije. Poboljšanje ćete znatno brže osetiti ako u čaj dodate malo ceđenog limuna i kašičicu domaćeg meda koji takođe deluju umirujuće i suzbijaju zapaljenje.

Čaj od žalfije možete piti ili ga koristiti za ispiranje grla kod jačih upala ili ako hoćete brže da se izlečite. Čaj od žalfije pripremićete tako što ćete u šolju proključale vode staviti kašičicu isitnjenih i osušenih listova ove biljke da odstoje deset minuta nakon čega ćete procediti čaj i piti ga polako u gutljajima. Žalfija ima gorak ukus pa po potrebi možete dodati malo meda ili žutog šećera mada je najbolje da ne sladite ovaj čaj kako bi dejstvo bilo potpuno.

Za ispiranje grla stavite u 500 ml proključale vode dve izvišne supene kašike žalfije i ostavite da odstoji tako oko pola sata nakog čega ćete procediti čaj, pustiti malo da se ohladi i kada bude topao ili mlak ispiraćete grlo u gutljajima grgoćući tri do četiri puta na dan. Već nakon dva, tri dana izlečićete upalu.

Čaj od crnog luka je poznati narodni lek protiv kašlja, a priprema se tako što se dve veće glavice crnog luka operu i iseku na četvrtine i potom se sa ljuskom stave u litar vode da se kuvaju. Kada ispari trećina vode skinite sud sa šporeta, a potom procedite čaj i kada se ohladi pijte ga polako u gutljajima tri do četiri puta dnevno.

Šerbe ili šerbet je slatki topli napitak koji se koristi za lečenje upale grla, a pravi se tako što se šećer u kristalu proprži kratko u sudu dok ne dobije braonkasto-žućkastu boju nakon čega se stavi u sud sa hladnom vodom i kuva dok ne provri. Šerbe se pije vruće jer tada gotovo odmah deluje na upaljeno grlo i čim ga popijete osetićete da vas grlo manje boli i da manje kašljete.