,

Šta stopala mogu reći o vašem zdravlju

stopala

Stopala bez dlaka

Ovo bi mogao da ukazuje na ozbiljan problem s cirkulacijom. Iako leti ne izgledaju lepo, dlake na nožnim prstima su jako dobra stvar. Iznenadna “ćelavost” može značiti da vaša stopala ne dobijaju dovoljno protoka krvi. Proverite krvni pritisak i cirkulaciju.

Česti grčevi u stopalima

Ovo je znak dehidratacije i nedostataka u ishrani. Nasumični grčevi koji se pojavljuju svako malo mogu biti stvar genetike, ali i uzrok loše cirkulacije i problema sa živcima. Rešenje se nalazi u vežbanju te konzumiranju vode – jer dehidratacija dovodi do mišićnih grčeva. Takođe, u dogovoru s lekarom, pokušajte da povećate unos kalijuma, magnezijuma i kalcijuma.

Rane koje ne možete zaceliti

Tvrdokorne rane i čirevi mogli bi da budu znak dijabetesa. Veliki nivo glukoze u krvi može dovesti do oštećenja živaca u nogama, zato bilo kakve sumnjive rane proverite kod lekara.

Uvek hladne noge

Hipotireoza (smanjen rad štitnjače) je najčešći razlog zbog kojeg vam se noge ne mogu ugrejati. Ovaj problem donosi sa sobom i gubitak kose, umor, udebljanje, depresije. Lek je u pravilnoj ishrani, a obavezno se savetujte s lekarom oko lekova i terapije.

Proširen nožni palac

Iznenadna promena na nožnom palcu zahteva hitnu reakciju lekara. Moglo bi da se radi o gihtu, upalnom artritisu ili infekciji. Ne čekajte da prođe samo od sebe.

Utrnulost

Ukočenost u obe noge poznata je kao periferna neuropatija, najčešće uzrokovana dijabetesom, hroničnim alkoholizmom ili nuspojavama hemoterapije. Međutim, ukočenost u samo jednoj nozi ili stopalu može značiti stegnutost živaca u stopalu ili gležnju (što može uzrokovati uske cipele).

Neispravan položaj stopala

Možda je nasledno, a moguće i da se dogodilo od dugoročnog nošenja visokih potpetica.

Bol u petama

Osećate oštar bol kada ustanete iz kreveta ili sa stolice? To su ligamenti koji “drže” vaše stopalo. Ako se oni oštete od bol se oseća u peti. Do oštećenja dolazi zbog čestog nošenja neprikladne obuće: japanki, visokih petica, istrošenih patika i slično, ali i zbog gojaznosti, forsiranja trčanja ili hodanja (posebno u neadekvatnoj obući). Prevencija je u dobrom izboru obuće, a ako se bavite vežbanjem – obavezno istezanje stopala na početku.

Svrbež ili ljuštenje kože

Ovo je možda znak gljivične infekcije. Obavezno koristite kremu protiv gljivica i držite noge suvima tokom dana.

Žuti nokti na nogama

Žutilo može doći s godinama, ali može biti i znak infekcija.