Valerijana kapi za smirenje

Valerijana kapi za smirenje

Valerijana se koristi od davnina za smirivanje nervnog sistema. Deluje kod napetosti, a dobra je i za srce. Koristi se i kao prirodan lek protiv nesanice. Najčešće se upotrebljavaju valerijana kapi za smirenje i čaj od valerijane. Uzima se samo valerijana ili kombinovana sa drugim biljkama koje imaju slično dejstvo ili je dopunjuju.

Kako napraviti kapi ili tinkturu od valerijane

U tegli pomešati 40 grama seckane valerijane i 2 dl alkohola od 70%. To treba da odstoji 10 dana uz redovno mešanje. Zatim procediti i koristiti po potrebi. Kapi valerijane se koriste za smirenje tako što se 20 do 30 kapi nakapa na kocku šećera.

Čaj protiv nesanice

Pomešati istu količinu čaja valerijane, nane, matičnjaka i hmelja. Supena kašika ove mešavine se prelije sa 2 dl ključale vode. Poklopi se i ostavi da odstoji 30 minuta. Zatim procediti i popiti šolju čaja pre spavanja.

Čaj za smirenje

Koristi se mešavina valerijane, matičnjaka, nane i gorke deteline. Velika kašika čaja se prelije sa kipućom vodom u količini od 2 dl, poklopi se i ostavi pola sata. Procedi se i pije, jedna šolja posle doručka, a druga uveče pre spavanja.

* Napomena: valerijana se još naziva i macina trava, a postoji i druga biljka macina trava ili očajnica, pa treba prviti razliku, jer dejstvo nije isto.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *