Uzroci zbog kojih možete osećati bol prilikom mokrenja

bol prilikom mokrenja

Urinarni trakt se sastoji od bešike, bubrega, uretre i prostate. Ovi organi pomažu telu da izbaci urin. Pa, kada vam doktor saopšti da imate urinarnu infekciju, može se odnositi na bilo koji od tih organa. Ukoliko se bakterije nalaze u mokraći, bol nakon mokrenja je zagarantovana.

Prostatitis

Bol prilikom mokrenja kod muškaraca može se javiti zbog potastitisa (otoka prostate). Prostata je žlezda koja se nalazi na početku uretre, koja predstavlja par cevčica koje prenose urin iz bešike na pražnjenje. Upala prostate može pritisnuti ove cevčice i sprečiti normalno odvođenje urina. Zbog ovoga, pacijent se ne oseća dobro nakon mokrenja, jer mora da ide u toalet više puta, u malim vremenskim razmacima, kako bi ispraznio bešiku. Delimična blokada uretre može da izazove bol prilikom uriniranja.

Osobe koje osećaju bol prilikom mokrenja, treba da izbegavaju alkohol, kofein, začinjenu hranu i pušenje.

Vaginitis

Kada se žene žale na peckanje nakon mokrenja, to je obično znak vaginitisa, tj. naticanja vagine. Vaginitis može biti posledica bakterijske ili gljivične infekcije. Žena sa vaginitisom oseća bol za vreme i nakon mokrenja, i neprijatnost tokom seksualnog odnosa. Jedna od nuspojava je i svrab vagine, koji može dovesti do jake iritacije.

Genitalni herpes

Ovu infekciju izaziva virus, napada genitalne organe i manifestuje se kroz bol tokom seksualnog odnosa i nakon mokrenja. Pacijenti imaju i ispupčenja koja svrbe, na području genitalija. Seksualni odnos sa inficiranim partnerom je najčešći način širenja genitalnog herpesa.

Kamenje u bubregu

Bol tokom i nakon mokrenja, praćena bolom u leđima sugeriše na prisustvo kamenčića u bubregu, koji su zaglavljeni negde u uretri. Uretru čine cevčice koje odvode urin iz bubrega do bešike. Promena u boji urina je takođe često primetna kod kamena u bubregu. Boja urina može biti crvenkasto-braon, a pacijent češće oseća potrebu za mokrenjem. Pa, čak i ako ima manje urina za izbacivanje, poriv za mokrenjem smeta pacijentima.

Problemi sa bešikom

Formiranje tumora u bešici može da uzrokuje bol tokom mokrenja, ali neprijatan osećaj se može zadržati i nakon uriniranja. U ovom sličaju, bol koji osoba oseća nakon mokrenja zapravo dolazi iz bešike. Ukoliko nije u pitanju tumor bešike, onda je možda u pitanju kamen, koji je zapeo u bešici. Intersticijalni cistitis je još jedan problem koji se povezuje sa bešikom i može dovesti do neprijatnosti nakon uriniranja. Kod ovog stanja, zidovi bešike deluju natečeno, i upala ne prolazi lako. Jednostavnije rečeno, hronični otok bešike je glavni znak intersticijalnog cistitisa.

Rak prostate

Kada se kancerogene ćelije formiraju u prostati (integralnom delu muškog reproduktivnog sistema), to stanje se naziva rak prostate. U većini slučajeva, rak se u prostati razvija sporo, te se simptomi ne mogu rano otkriti. Ali, kada se rak proširi na okolna tkiva i organe, osoba oseća bol tokom i pri kraju mokrenja, koji nekad može biti praćen i pojavom krvi u urinu.

Zadržavanje urina

Svaka osoba bi trebala da ide u toalet kada god može. Navika zadržavanja urina uprkos osećaju da je bešika puna će sigurno biti praćena bolom pri mokrenju. Mnogo ljudi zadržava urin i odgađa odlazak u toalet. Ovo se može negativno odraziti na mišiće bešike, i doneti bol prilikom mokrenja.

Rešavanje pravog razloga bola je ključ u smanjenju svih neprijatnosti nakon mokrenja. Za vaginitis, prepisuju se lekovi ili kreme poput metronidazila ili klotrimazola, u zavisnosti od tipa infekcije. Sa druge strane, lekovi protiv bolova i alfa blokatori se koriste kod poboljšanja simptoma prostatitisa.