Uzroci nastanka cisti i prirodno lečenje

Uzroci nastanka cisti i prirodno lečenje

Male ciste ne uzrokuju obično nikakve probleme i tegobe. Ponekad možete osetiti jednostrani bol u stomaku ili neugodan pritisak. Veće ciste mogu izazvati oštar bol poput uboda nožem, kada se prilikom pucanja sadržaj ciste izlije u unutrašnjost stomaka. Slični iznenadni i jaki bolovi mogu nastati kod uvrtanja velikih cista oko svojih peteljki (torzija ciste).

Pored toga, može se javiti i bol u maloj karlici koji se često širi i na donji deo leđа i butine, kao i bol u donjem delu stomaka neposredno pre menstruаcije, jaka krvarenja, preosetljivost dojki, te neredovne menstruacije i krvarenje van ciklusa. Takođe, ukoliko primetite bol tokom seksualnog odnosa, ili bol u crevima, nadutost i gasove, mučninu ili povraćanje, češće uriniranje i tegobe prilikom pražnjenja bešike ili debelog creva, to mogu biti simptomi koji ukazuju na postojanje cisti. Kao posledica postojanja cisti može se javiti neplodnost.

Uzroci nastanka cisti

Jedan od najčešćih uzroka nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikula kod ovulacije (folikularna cista). Ovako nastale ciste nazivaju su funkcionalne ciste, jer je taj proces deo ovulacije. Osim funkcionalnih postoje i nefunkcionalne ciste jajnika, kao što su dobroćudne neoplastične ciste, čokoladne ciste (endometrioza) i inkluzijske ciste. Smatra se da važnu ulogu u formiranju cista imaju hormonalni poremećaji, kao i upalni procesi.

U većini slučajeva ciste se same povlače (pucaju), a njihov rast može se zaustaviti hormonskim preparatima i kontraceptivnim pilulama. Međutim, dodatna ispitivanja preporučuju se ukoliko su ciste veće od 4 cm u prečniku, ako su prisutne više meseci i brzo rastu, te ako ne reaguju na lekove ili prilikom ultrazvučnog pregleda sumnjivo izgledaju. Tada se one mogu hirurški odstraniti, ili se može primeniti fitoterapija koja može biti od velike pomoći prilikom lečenja cisti.

Prirodni lekovi

Prema statistikama, svaka druga žena ima ciste na jajnicima, a uz lečenje koje propisuje zvanična medicina, preporučuju se i čajevi od lekovitih trava. Najbolji čajevi za ciste na jajnicima su: čaj od hajdučke trave, virka, rusomače, maslačka, kantariona, rastavića, nevena i koprive.

Što se tiče prevencije divlji jam pomaže kod menstrualnih bolova, ali i umanjuje šanse za nastanak cista na jajnicima. Cvet crvene deteline je bogat fitoestrogenima, koji se u ljudskom telu ponašaju kao estrogeni, konzumiranjem se balansiraju hormoni i samim tim i ciste se umanjuju i nestaju. Gujina trava je jedna od najboljih biljaka za čišćenje jetre, ali ona balansira i hormone i pomaže da ciste na jajnicima nestanu. Koren sladića deluje na endokrini sistem i rad nadbubreže žlezde koja rastvara ciste na jajnicima. Ipak, osobe sa povišenim krvnim pritiskom, moraju izbegavati ovu biljku.

Svi pomenuti čajevi deluju kao prirodni lekovi protiv cisti na jajnicima i ublažavaju simptome koje one izazivaju. Takođe, postoje i čajne mešavine od ovih biljaka koje mogu biti delotvorne za lečenje ove bolesti.

Kapi Virka predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organske herbe virka (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae), organskim voćnim destilatom.

Kapi Virka se preporučuju kod različitih ginekoloških oboljenja (krvarenja, poremećaji menstrualnog ciklusa, endometrioze, cisti, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije). Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće.