Uvećana prostata

Uvećana prostata

Uvećana prostata predstavlja normalnu pojavu kod muškaraca koja se javlja tokom odraslog doba. Za neke muškarce ova pojava prolazi asimptomatski bez ikakvog uticaja na zdravlje i svakodnevni život, dok kod drugih može dovesti do pojave različitih problema i medicinskih stanja koja bitno utiču na kvalitet života.

Uvećana prostata se javlja kod svakog petog muškarca između 50 i 60 godina, a kod starijih muškaraca se javlja i u većem procentu. Simptomi mogu biti zaista problematični i mogu uticati na privatni život ili na posao, prvenstveno usled pojave nedostatka sna. Okretanje ka hirurgiji ili medikamentnoj terapiji može u velikom broju slučajeva i pogoršati stanje, pogotovo u situacijama kada ove mere nisu potrebne. Međutim postoje određene mere koje se mogu primeniti u svakodnevnom životu, koje se tiču ishrane i stila života koje olakšavaju nastalo stanje.

Prirodno lečenje

Pre pribegavanja lekovima i hirurškim intervencijama, postoji nešto što sami možete uraditi da biste ublažili simptome i poboljšali kvalitet života sa uvećanom prostatom. Ovo obuhvata:

  • Promene u ishrani i stilu života
  • Ograničena upotreba ili potpuno izbegavanje alkohola i kofeina
  • Ograničeno konzumiranje tečnosti u večernjim satima
  • Pokušaj uriniranja bar jednom svaka 3 sata
  • Povećana fizička aktivnost, vežbajte, trenijrate
  • Obratiti pažnju na kilažu i održavati je u granicama pogodnim za organizam
  • Povećati unos zdravih masti, poput hrane bogate sa omega 3 mastima

Kegelove vežbe ili vežbe za dno karlice

Grupa vežbi namenjenih za ojačanje pelvične muskulature, pogotovo mišića dna karlice koji onda sprečavaju nevoljni gubitak urina ili pojavu kapljanja urina. Preporučuje se izvođenje ovih vežbi tokom uriniranja na sledeći način: kontrahovati mišiće da bi se usporilo isticanje urina, kada se postigne spor mlaz potrebno je prekinuti uriniranje na 20 sekundi, zatim nastaviti normalno. Preporučuje se izvođenje ovih vežbi 3 do 5 puta na dan.

Muškarci sa uvećanom prostatom ne bi smeli da primenjuju lekove iz grupe diuretika koji pojačavaju izlučivanje urina ili antihistaminika koji se nalaze u slobodnoj prodaji i koriste kod prehlada i alergija, jer svi ovi lekovi dovode do pogoršanja simptoma uvećane prostate.

Florabetulin® biljne kapi

Florabetulin® biljne kapi  za prostatu su izuzetno delotvorna mešavina biljnih tinktura ze lečenje bolesti prostate i bešike.

Biljne kapi za prostatu, upalu prostate hiperplaziju prostate(tumor prostate), su nastale na osnovu mudrosti, tradicije i znanja savremenih i starih fitoterapeuta,  danas su ta saznanja i potvrđena savremenim metodama ispitivanja i u preparat su uključene biljke koje najbolje deluju na sve benigne i maligne promene na prostati i bešici.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *