Upala žučne kese (Cholecystitis)

Upala žučne kese (Cholecystitis)

Upala žučne kese je stanje koje izaziva zaglavljivanje kamenčića u vrat žučne kese ili u dovodni kanal, što ometa normalno pražnjenje žuči. Od upale žučne kese, ili od akutnog holecistitisa, češće oboljevaju osobe starije od 50 godina.

Upala žučne kese – simptomi

Zbog dugog zadržavanja hrane, pritisak u žučnoj kesi se povećava, zbog čega se ona širi i otiče i razvija se upala žučne kese. Razne vrste antibiotika, kontraceptivnih pilula i lekova koji regulišu količinu masnoća u krvi, pospešuju stvaranje žučnog kamena i podstiču razvoj ovog oboljenja.

Upala žučne kese najčešće se ispoljava jakim bolom u desnoj strani stomaka tri do pet sati nakon masnog obroka. Bol se širi prema desnom ramenu, lopatici ili kičmi, praćen je mučninom i povraćanjem, a pojačava se sa svakim udisajem, kao i prilikom kašljanja i kretanja. Slične simptome daje i želudačna kila, pa ipak dijagnozu treba da vam postavi lekar a ne vi sami na osnovu raznih pročitanih tekstova. Nekada je primetna i promena boje kože i sluzokože u žućkastu. Ukoliko se upala žučne kese ne leči, moguć je niz komplikacija opasnih po život.

Upala žučne kese – ishrana

Kod pacijenata sa upalom žučne kese, jako je važno da ishrana bude izbalansirana, da obroci budu umereniji i češći ( 5 – 6 malih obroka na dan) i nikako preterano vrući, začinjeni niti masni, kao ni namirnice koje izazivaju nadutost. Isto važi i za unos tečnosti.

Savet lekara je da se posle obroka obavezno malo odmori. Od namirnica koje se preporučuju, treba unositi hranu bogatu ugljenim hidratima i proteinima, dosta piletine i ribe, sveže povrće i voće a naročito grejpfrut, grožđe, limun i kruške, kao i koštunjavo voće. Upala žučne kese je u velikom broju slučajeva uzrokovana nepravilnom ishranom, kao i mnoga druga hronična stanja, pa treba posvetite više pažnje tome. Umesto hleba, treba jesti dvopek, a preporučljivo je izbegavati peciva, testenine sa jajima i masne mlečne proizvode.

Bolesnici koji su imali problema sa upalom žuči tvrde da ovaj prirodni lek rešava sve probleme: sok od jabuke i jabukovo sirće. U 2 dl soka od jabuke rastvoriti 3 kašike jabukovog sirćeta, pa odjednom popiti. U prvih 10 minuta se simptomi mogu pojačati, ali posle 20 minuta dolazi do potpunog prestanka bola.

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.