Bolni zglobovi

Nelagodan osećaj, bolovi i ukočenost može poteći iz bilo kog zgloba i može pogoditi bilo koji zglob ili zglobni sistem. Tip bola pogođenog zgloba ili zglobnih spojeva zavisiće od osnovnog uzroka koji je doveo do pojave istog, pošto postoji više bolesti zglobova.

Uzroci bolova u zglobovima ruku i nogu

Mnogi faktori mogu dovesti do pojave bolova u zglobovima nogu i ruku. Mogući uzroci mogu biti povezani sa vašom starosnom dobi, jer ne mogu isti faktori uticati na prisustvo bolova kod dece i kod odraslih.

Do pojave bolova može doći usled različitih aktivnosti, poput sportskih povreda. Ipak, poželjno je da se za dijagnostifikovanje uzroka ove neugodne pojave obratite stručnjaku.

Pojava bolova u zglobovima ruku i nogu može biti izazvana različitim promenama u strukturi zgloba ili na površini istog. Neki od uzroka mogu biti:

 • Problemi sa postavom zglobova.
 • Okolne kosti
 • Promene na tetivama, ligamenatima i mišićima u blizini zgloba. Bol u zglobovima može biti uzrokovan bolom koji se širi duž toka nerva. Ova pojava je poznata i pod nazivom refleksni bol. Kao primeri mogu poslužiti bolovi u kuku koji se prenose na vaše koleno, ili pak bol nastao usled iščašenja pršljena koji se refleksno prenosi na vašu nogu (pojava išijasa).

Prateći spisak mogućih uzroka bolova u zglobovima, nameće se zaključak da postoji znatan broj naizgled manje bitinh činilaca koji mogu dovesti do pojave istog. Ponekad izazivači bola u jednom zglobu mogu uticati i na druge grupe zglobova, dok faktori bola koji deluju na određene zglobne spojeve mogu uzrokovati pojavu bola u jednom zglobu, posebno na samom početku nastajanja neke bolesti.

Uzroci bolova u zglobovima kod odraslih

 • Bilo koja prisutna infekcija u telu: bolovi u zglobovima mogu biti izazvani bilo kojim infektivnim procesom u organizmu, posebno pri prehladama praćenim visokim temperaturama (groznica).
 • Osteoartritis – najraširenija forma artritisa u razvijenim zemljama. Najčešće pogađa zglobne hrskavice i koštana tkiva u njihovoj blizini.
 • Reumatoidni artritis -praćen je zapaljenskim procesima, bolom i oticanjem zglobova. Postoje različiti tipovi artritisa u zavisnosti od težine oboljenja.
 • Psorijatični artritis – izaziva inflamaciju, bol i oticalje zglobova kod osoba obolelih od psorijaze. Simptomi su slični onima kod reumatoidnog artritisa.
 • Reaktivni artritis – zglobovi reaguju na infektivne procese u telu. Infekcije koje dovode do pojave reaktivnog artritisa ne moraju nužno poticati od zglobova. Mesto njihovog nastanka je uretra.
 • Giht-izaziva pojavu bolnih zapaljenskih napada koji pogađaju jedan ili više zglobova na nogama. Ovo oboljenje može biti praćeno ozbiljnim bolovima.
 • Fibriomialgija -može uzrokovati pojavu bola i osetljivosti mnogih delova tela uključujući i zglobobove, kosti i mišiće.
 • Ankilozni spondilitis – vid artritisa. Uglavnom pogađa donji deo leđa, ali može ugroziti kako zglobove, tako i druge delove tela.
 • Oboljenja vezivnog tkiva -ovoj grupi pripadaju sistematski lupus eritematozus i skleroderma. Oboljenja vezivnog tkiva pogađaju razna tkiva širom tela uključujući tetive, ligamente, kožu, oči, hrskavicu, kosti i krvne sudove.

Lečenje bolova u zglobovima

Uzroci bolova obično su bezazleni i neškodljivi, rešavaju se bez određenih tretmana, a najčešće se ublažavaju korišćenjem analgetika.

Lečenje u kućnoj režiji

 • Probajte sa uzimanjem standardnih lekova poput paracetamola ili ibuprofena.
 • Izbegavajte naprezanje zglobova da ne bi došlo do pogoršanja bolova. Klonite se sportskih aktivnosti, vožnje ili dugih šetnji, u zavisnosti od povređenog zgloba. Ipak, važno je održati bar neki vid aktivnosti da vam mišići oko zglobova ne bi atrofirali.
 • Držite kockice leda na bolnom zglobu 20 minuta svakog dana.
 • Buduća terapija za lečenje će zavisiti od karakteristika osnovnog uzroka pojave bolova. Neki uzroci će zahtevati dugotrajnije lečenje i posetu specijalisti reumatologu ili hirurgu ortopedije, kao i fizioterapeutski tretman u vidu radnih terapija.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).