tromboflebitis

Za razliku od blažeg oblika upale vena koji kao takav najčešće zahvata samo površinske vene, a koji se stručno naziva flebitis, tromboflebitis je značajno komplikovaniji i to prevashodno zbog prisustva tromba, odnosno krvnog ugruška u unutrašnjosti vene.

Naime, prisustvo tromboflebitisa, ponekad na žalost može da bude praćeno pokretanjem tromba i kretanjem tromba prema plućnom tkivu.

Ukoliko se tako nešto dogodi, tačnije ukoliko se u prisustvu trombolebitisa pokrene tromb i ukoliko u toku kretanja prema plućnom tkivu i stigne do plućnog tkiva, pacijent može doživeti stanje u kojem je potencijalno životno ugrožen, a koje je u medicinskom rečniku definisano kao plućna embolija.

Iako teoretski može da nastane i da se razvije kod osoba gotovo svih starosnih dobi, tromboflebitis najčešće nastaje i razvija se kod osoba koje su starije od četrdeset godina.

Ono što je na osnovu statističkih podataka utvrđeno, jeste da je učestalost tromboflebitisa tolika da se ovaj oblik zdravstvenog problema javlja u proseku kod jedne od ukupno hiljadu osoba. Češće nego što je to slučaj kod osoba muškog pola, tromboflebitis nastaje i razvija se kod osoba ženskog pola.

Tromboflebitis – simptomi

Kao i bilo koji drugi oblik zdravstvenog problema koji može nastati i koji se može razviti u ljudskom organizmu, tromboflebitis se takođe može prepoznati na osnovu manifestacije određenih simptoma.

Evo kroz koje konkretno simptome možete prepoznati prisustvo tromboflebitisa:

Prilikom hodanja ili prilikom dugotrajnog stajanja, pacijent postaje izložen pojavi osećaja neprijatnosti u nogama: Takav osećaj neprijatnosti, može se opisati kao osećaj “nošenja tereta” u nogama.

Dolazi do pojave bolova u nogama: Bolovi su najčešće blagog do tek umereno pojačanog intenziteta i izraženi su u takozvanom venskom spletu koji se nalazi neposredno ispod površine kože.

Na površini kože, javlja se crvenilo: područja kože na kojima je izraženo crvenilo, neretko su na dodir primetno toplija od ostalih područja kože na telu.

Površina kože izgleda otečeno: Područja kože koja izgledaju otečeno, reaguju stvaranjem bola prilikom svakok, pa čak i najnežnijeg dodira ili pritiska.

Dolazi do pojave otoka u nogama: Ukoliko dođe do manifestacije ovog simptoma, to znači da je tromboflebitis izražen u dubinskim venama. Otok najčešće nastaje u području neposredno iznad stopala, u samim stopalima ili pak u području listova.

Posredstvom čula dodira, tačnije posredstvom opipavanja, neposredno ispod površine kože na nogama se mogu napipati tvrde promene, koje najčešće imaju “trakastu” i nepravilno usmerenu formu.

Gore navedeni i opisani simptomi kroz koje se može prepoznati izraženost tromboflebitisa, smatraju se osnovnim i ujedno najčešće rasprostranjenim simptomima ove vrste zdravstvenog problema.

Takvi simptomi, mogu se manifestovati na jednoj ili na obe noge, u zavisnosti od toga da li sam tromboflebitis zahvata jednu ili obe noge.

Kod jednog dela pacijenata, može se dogoditi to da osnovni simptomi tromboflebitisa budu udruženi sa dodatnim simptomima, kao što su na primer poremećaj apetita, tačnije smanjenje ili potpuni gubitak apetita, pojava umora i pojava opšte fizičke slabosti celog organizma.

Do manifestacije takvih, dodatnih simptoma tromboflebitisa, dolazi na svu sreću u retkim slučajevima, kada je zdravstveno stanje pacijenta zapušteno i kada pacijent ni na koji način nije čak ni pokušao da sanira osnovne simptome tromboflebitisa.

Kada su u pitanju takvi primeri pacijenata kod kojih je izraženo prisustvo najkomplikovanijeg oblika tromboflebitisa, kod njih je izražen i rizik od nastanka daljih kompliacija tromboflebitisa, koje mogu podrazumevati pojavu apscesa, pojavu plućne embolije ili čak pojavu sepse čitavog organizma.

Kako do nastanka i do razvoja pomenutih kompliacija ne bi došlo, tromboflebitis treba lečiti i na taj način držati pod kontrolom.

Tromboflebitis – uzrok

Brojna stanja kojima može biti izložen ljudski organizam, mogu uticati na nastanak i na razvoj tromboflebitisa i samim tim se mogu definisati kao uzroci ovog oblika zdravstvenog problema.

Evo o kojim konkretno stanjima je reč:

  • Stanja dugotrajnog sedenja kojima je osoba izložena kroz učestalo ponavljanje kontinuirano kroz duži vremenski period,
  • Stanja dugotrajnog stajanja kojima je osoba takođe izložena kroz ušestalo ponavljanje kontinuirano kroz duži vremenski period,
  • Stanje dugotrajno i naglašeno izražene gojaznosti,
  • Stanje trudnoće: rizik od nastanka i od razvoja tromboflebitisa posebno je izražen u poodmaklim fazama trudnoće, tačnije u toku drugog i trećeg trimestra,
  • Stanja u kojima je osoba izložena bilo kojoj formi traume vena (ukoliko se tave traume dogode, one najčešće zahvataju područje potkožnih vena),
  • Stanje hiperkoagulabilnosti krvne tečnosti,
  • Stanje izraženosti proširenja varikoznih vena.

Tavi uzroci nastanka i razvoja tromboflebitisa, uglavnom se mogu ustanoviti onda kada je u pitanju tromboflebitis vena gornjih ekstremiteta, to jest tromboflebitis vena ruku.

Kada su u pitanju uzroci nastanka tromboflebitisa, treba napomenuti i to da se ovaj oblik zdravstvenog problema značajno češće javlja kod osoba kod kojih je za to izražena genetska predispozicija.

Tromboflebitis – obloge

Tromboflebitis je oblik zdravstvenog problema čije simptome značajno možete da sanirate kroz upotrebu odgovarajućih obloga.

Zato ćemo vam otkriti koje vam to obloge najefikasnije mogu poslužiti u tom cilju.

   • Obloga od svežeg kupusa:

Već decenijama unazad, obloge od kupusa se koriste za lečenje tromboflebitisa. Da bi ste i vi mogli da isprobate dejstvo takvih obloga, sve što vam je potrebno, jeste nekoliko listova svežeg kupusa, gaza i elastični zavoj.

Kada ste sve to obezbedili, uzmite listove svežeg kupusa (preporučujemo vam da odaberete što veće listove), operite ih pod mlazom hladne vode, “izgužvajte” ih tako da puste svoj prirodni sok, a zatim ih nanesite direktno na površinu kože na području na kojem su izraženi simptomi tromboflebitisa.

Preko listova kupusa, stavite gazu, a gazu pričvrstite elastičnim zavojem.

Ova obloga, treba da deluje sve dok upotrebljeni listovi svežeg kupusa ne postanu suvi i “uveli”. Kada se to dogodi, oblogu možete skinuti i već za nekoliko sati možete ponoviti njenu upotrebu.

Upotrebu obloge treba ponavljati svakodnevno, kroz duži vremenski period ukoliko želite da postignete maksimalno zadovoljavajuće rezultate.

Pritom, gotovo svaka pojedinačna upotreba obloge od svežeg upusa, učiniće da se osećate bolje i da intenzitet simptoma tromboflebitisa bude smanjen.

   • Obloga od svinjske masti i nevena:

Uzmite pola kilograma svinjske masti i properite je kroz devet voda, tako da iz nje odstranite tragove soli. Zatim stavite mast na šporet i čekajte da provri. Kada svinjska mast provri, pomerite je sa šporeta i u nju ubacite šaku prethodno pripremljenih cvetova svežeg nevena.

Ostavite mešavinu da prenoći i da se stegne preko noći, a ujutru je stavite na šporet da se umereno zagreje (toliko da se otopi) i procedite je.

Proizvod koji dobijete nakon ceđenja, ponovo ohladite i upotrebljavajte ga za obloge koje ćete koristiti svakodnevno.

Obloge treba da koristite tako što ćete jednu do dve supene kašike proizvoda koji ste pripremili nanositi I utrljavati direktno na kožu u regiji na kojoj su izraženi simptomi tromboflebitisa.

Kada utrljate sadržaj proizvoda u kožu, kožu prekrijte tankim slojem gaze i ostavite da deluje nekoliko sati, a zatim kožu operite.

Tromboflebitis – lečenje

Većini pacijenata koji su izloženi prisustvu tromboflebitisa, u cilju lečenja ove vrste zdravstvenog problema, osim upotrebe obloga može pomoći i upotreba antikoagulantnih medikamenata koji deluju tako što sprečavaju prekomerno zgrušavanja krvne tečnosti i formiranje trombova u unutrašnjosti vena.

Najčešće, pristupa se upotrebi antikoagulantnih medikamenata koji su u formi masti ili u formi gelova (jedna od takvih gelova je čuveni “Vendoksin” gel).

Ukoliko se proceni da je razvoj tromboflebitisa napredovao toliko da je postao izražen rizik od nastanka infekcije vena ili okolnog tkiva, tada je u postupak lečenja potrebno uključiti i upotrebu antibiotika koji će delovati tako što će neutralisati ili bar značajno smanjiti takav rizik.

Sve gore navedene metode lečenja tromboflebitisa, počev od metoda koje podrazumevaju upotrebu obloga, pa sve do metoda koje podrazumevaju upotrebu antibiotika, mogu se kombinovati, što znači da se njihovom sprovođenju može bezbedno pristupati istovremeno.

U cilju postizanja najboljeg efekta terapije koja se sprovodi u cilju lečenja tromboflebitisa, preporučljivo je prethodno se obratiti lekaru i to konkretno vaskularnom hirurgu, koji će nakon obavljanja specijalističkog pregleda ustanoviti tačan stepen razvoja tromboflebitisa i u skladu sa tim stepenom odrediti najadekvatniji izbor terapije, kao i najadevatnije trajanje terapije.

Nešto što osobama kod kojih je tromboflebitis izražen, takođe može pomoći u cilju saniranja njegovih simptoma, jeste korigovanje životnih navika.

Naime, osobe kod kojih je izraženo prisustvo tromboflebitisa, treba da izbegavaju dugotrajno sedenje, kao i dugotrajno stajanje, treba svakodnevno da šetaju umerenim tempom (šetnju treba prekinuti ukoliko se javi intenzivni osećaj napetosti ili intenzivan bol u nogama), treba da obrate pažnju na izbor namirnica (treba jesti što više svežeg voća i povrća, a izbaciti iz upotrebe masne i začinjene namirnice, kao i industrijski proizvedene mesne prerađevine), treba da se oslobode eventualno prisutnog viška kilograma i treba da se oslobode loših navika kao što su konzumiranje alkohola ili konzumiranje cigareta.

Što pre se započne sprovođenje terapije koja ima za cilj da sanira simptome tromboflebitisa, to su veći izgledi da se tako nešto zaista može i postići i da se može sprečiti nastanak i razvoj komplikacija ove vrste zdravstvenog problema, kao što je recimo pojava apscesa, kao što je pojava plućne embolije ili kao što je nastupanje infekcije ili čak sepse.