Šta su valunzi i kako ih ublažiti i lečiti

valunzi

Valunzi predstavljaju osećaj velike toplote koji nije izazvan spoljnim faktorom. Valunzi su jedan od simptoma menopauze, perioda u koji žene ulaze kada imaju izmedju 45 i 55 godina. Valung može da se pojavi iznenada ili ga možete predosetiti tako što ćete iskustiti neke od sledećih stvari :

  • žmarci u prstima
  • srce koje lupa brže nego obično
  • koža vam je iznenada topla
  • lice kreće da se crveni
  • kreće znojenje, posebno u gornjem delu tela

Ono što je pritom bitno napomenuti, jeste da se u jednoj određenoj vremenskoj celini valunzi mogu manifestovati pojedinačno, ali i tako da se direktno nadovezuju jedan na drugi i da čine “seriju” valunga.

Učestalost manifestacije valunga je potpuno individualna i kao takva ne može se jasno definisati niti predvideti.

Naime, valunzi se mogu manifestovati svega jednom dnevno, ili čak na svakih nekoliko dana, a isto tako, mogu biti i prilično učestali i mogu se manifestovati i po više puta dnevno, kao i po više puta u toku noći.

Osim kroz iznenadne i nagle nalete vrućine, valunzi se manifestuju i samim tim se mogu i prepoznati i na osnovu određenih drugih simptoma, kao što su pojava crvenila u predelu lica, vrata i dekoltea i izraženost blagog do vrlo obilnog znijenja koje se javlja takođe u predelu lica (najčešće u predelu čela), u predelu vrata i u predelu dekoltea.

Ono po čemu je karakteristično crvenilo koje prati manifestaciju valunga, jeste da je ono najčešće izraženo kroz pojavu crvenih “pečata”.

Kada je reč o izraženosti znojenja koje prati manifestaciju valunga, ona je karakteristična po tome što se definiše kroz pojavu veoma hladnog znoja.

Pritom, valunzi koji se manifestuju u toku noći, uglavnom su praćeni jačim intenzitetom i obilnijim znojenjem nego valunzi koji se manifestuju u toku dana.

Iako je kao što smo naveli učestalost kroz koju se valunzi manifestuju individualna, na nju u određenoj meri utiču temperaturni faktori, kao i faktori raspoloženja.

Naime, ukoliko je osoba izložena visokoj temperaturi prostora ili ukoliko je izložena uticaju stresa, učestalost kroz koju dolazi do manifestovanja valunga se povećava.

Takođe, na učestalost, ali i na intenzitet manifestovanja valunga utiče i faktor gojaznosti, kao i faktor konzumiranja cigareta, faktor konzumiranja alkohola i faktor konzumiranja određenih vrsta namirnica, kao što su preterano začinjene namirnice.

Pritom, sami po sebi, navedeni faktori se ne mogu definisati kao uzroci nastanka valunga.

Koji su uzroci nastanka valunga?

Uzroci nastanka valunga, povezani su prvenstveno sa izraženošću hormonalnog disbalansa u organizmu, to jest sa nastupanjem čestih i naglih hormonalnih oscilacija. Naime, onda kada dođe do promene koncentracije određenih hormona u organizmu, a to su na prvom mestu polni hormoni, dolazi do manifestovanja valunga.

Upravo iz pomenutog razloga, manifestovanje valunga se vezuje za period menopauze, kao i za početni period trudnoće i period neposredno nakon trudnoće kod žena i za period andropauze kod muškaraca.

Naime, kada su žene u pitanju, njihovo telo je izloženo naglom i često drastičnom smanjenju koncentracije ženskog polnog hormona u periodu menopauze, u početnom periodu trudnoće i u periodu neposredno nakon trudnoće (ponekad i u periodima koji se ne odnose na navedene periode, ali u kojima je takođe izražen hormonalni disbalans), a kada su muškarci u pitanju, njihovo telo je izloženo naglom i često drastičnom smanjenju koncentracije muškog polnog hormona testosterona u periodu andropauze i u toku upotrebe terapije koja ima za cilj da dovede do izlečenja karcinoma prostate.

Smanjenje koncentracije navedenih vrsta polnih hormona, izaziva manifesovanje valunga tako što direktno vrši uticaj na hipotalamus koji se pod tim uticajem pojačano aktivira i obavlja proces termoregulacije tako što proizvodi unutrašnje zagrevanje organizma.

Kako ublažiti i lečiti valunge?

Ono što smatramo da je važno da znate i što shodno tome želimo da napomenemo, pre nego što vam otkrijemo kako možete ublažiti i lečiti valunge, jeste to da su nasuprot tome što su uglavnom veoma neprijatni, valunzi zapravo potpuno bezopasni kao oblik specifičnog stanja koje se manifestuje u organizmu.

Naime, valunzi zapravo predstavljaju kratkotrajnu i prolaznu reakciju organizma na izraženost hormonalnog disbalansa i kao takvi, sami po sebi ne predstavljaju zdravstveni problem niti nešto što se na bilo koji način može trajno odraziti loše na organizam.

Ipak, zbog činjenice da su uglavnom veoma neprijatni i da kao takvi mogu predstavljati uzrok pojave nervoze i opšte uznemirenosti organizma, mnoge osobe koje doživljavaju valunge, valunga žele da se reše i vođeni tom željom tragaju za načinima njihovog ublaživanja i lečenja.

Ukoliko ste i vi jedna od takvih osoba, u nastavku teksta pročitajte savete koji se odnose na metode ublažavanja i lečenja valunga:

– Izbegavajte vrućinu i rashlađujte se: Rashlađivanje tela je nešto što vam najefikasnije može pomoći da ublažite valunge i da proredite njihovo manifestovanje. Iz tog razloga, trudite se da izbegavate izlaganje prekomernoj toploti, bilo da je reč o toploti koja nastaje usled delovanja sunčeve svetlosti ili usled procesa zagrevanja prostora u kojem živite, radite ili u kojem se uopšteno krećete i zadržavate. Takođe, u cilju ostvarivanja mogućnosti da se rashladite, uvek se oblačite slojevito, tako da kada osetite potrebu možete da skinete jedan sloj garderobe.

Uz sve to, izbegavajte da konzumirate preterano toplu hranu ili napitke i tokom tuširanja koristite isključivo umereno toplu vodu.

Kada god osetite potrebu za tim, možete se rashladiti i tako što ćete popiti vodu ili svoje omiljeno piće sa ledom ili tako što ćete pojesti sladoled.

– Izbegavajte stresne situacije: Stres je jedan od faktora koji povećavaju intenzitet i učestalost valunga. Iz tog razloga, što je više moguće izbegavajte stresne situacije i pronađite što više efikasnih načina da se psihički rasteretite i opustite.

– Smanjite broj kilograma: Ovaj savet, odnosi se na gojazne osobe. Naime, dokazano je da se kod gojaznih osoba valunzi manifestuju znatno češće i kroz jači intenzitet nego što je to slučaj kod mršavih osoba i osoba koje imaju idealan broj kilograma. Zbog toga, ukoliko ste gojazni, obavezno se rešite viška kilograma.

– Korigujte ishranu: Dokazano je da određene vrste namirnica kao što su masne namirnice ili namirnice koje u svom sastavu sadrže visoke koncentracije začina doprinose manifestovanju valunga. Zato, izbacite takve namirnice iz upotrebe ili bar njihov unos svedite na minimum, a umesto njih konzumirajte što je moguće više svežeg voća i povrća.

– Korigujte životne navike: Korigovanje životnih navika, takođe u značajnoj meri može da vam pomogne da se rešite valunga. Zbog toga, ostavite cigarete ili bar smanjite meru u kojoj ih konzumirate, izbegavajte konzumiranje alkohola i potrudite se da sebi svakodnevno priuštite optimalnu količinu sna i odmora.

– Nadoknađivanje hormona: U cilju ublaživanja i lečenja valunga, može se pristupiti i nadoknađivanju hormona. Takva metoda ublaživanja i lečenja valunga, najčešće se preporučuje ženama u periodu menopauze, a odnosi se na pojačan unos namirnica koje u svom sastavu sadrže visoku koncentraciju hormona koji nakon što se nađe u unutrašnjosti organizma preuzima i zauzima ulogu hormona.