Sprečite stvaranje tromba

stvaranje tromba

Ishranom se može pozitivno delovati na gustoću krvi i tako smanjiti mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.

Na primer, redovnim konzumiranjem doručka, verovatnost stvaranja tromba smanjuje se čak triput, a time i rizik od infarkta i moždanog udara.  Fibrinogen je protein koji se proizvodi u telu i igra vrlo važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi i formiranju ugruška.

S obzirom na to da se većina srčanih i moždanih udara (80-90%) događa zbog zakrečenja krvnih sudova izazvanih krvnim ugruškom, a previsoki nivo fibrinogena u krvi jasno signalizira povećanu opasnost za organizam, od izuzetne je važnosti posvetiti se rešavanju ovog problema.

Vegetarijanska ishrana znatno smanjuje rizik od tromba

Aspirin se koristi u svrhu razređivanja krvi, ali on ima dosta negativnih delovanja, pogotovo na prehrambene organe.

Istovremeno, mnoge prirodne namirnice imaju sličan uticaj na razređivanje krvi, ali bez nuspojava.

Redovnim korišćenjem belog i crvenog luka, đumbira i ljute paprike znatno možete smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka, a tako ujedno i opasnosti od srčanog i moždanog udara.

Dobro je poznato kako vegetarijanci, a posebno vegani (vegetarijanci koji ne konzumiraju ribu, mlečne proizvode, niti jaja) imaju vrlo nizak nivo fibrinogena, odgovornog za stvaranje krvnih ugrušaka.

To je verovatno jedan od glavnih razloga zašto oni najređe obolevaju (ili gotovo nikada) od srčanih bolesti.

Masna hrana, kao što su pavlaka, kisela pavlaka, maslac, sir, punomasno mleko i masno meso – zbog visokog sadržaja holesterola i zasićenih masnoća – dokazano uzrokuje značajno povećanje rizika od stvaranje krvnih ugrušaka.

Previše omega-6 masnih kiselina (npr. iz suncokretovog ili sojinog ulja) takođe može podići nivo fibrinogena u krvi i izazvati stvaranje tromba.

Suprotno tome, ishrana siromašna zasićenim i omega-6 mastima može smanjiti sklonost krvi ka prekomernom zgrušavanju, i to za 10-15% već nakon 2 nedelje od uvođenja ovakve prehrane.

Beli luk – delotvorniji od lekova

Prema rečima dr. Erica Blocha, neki sastojci belog luka deluju tako da sprečavaju nastanak tromba i jači su čak od delovanja aspirina.  Tri češnja dnevno imaju jako lekovito delovanje.

No gutanje celog češnja nije delotvorno.  Potrebno ga je dobro prožvakati, a još bolji učinak ima ako ga pre upotrebe sitno izrežete ili izgnječite, te prelijete s malo limunovog soka ili jabukovog octa i maslinovog ulja.

Tako postižete da njegovo lekovito delovanje najbolje dođe do izražaja.

Ljuta hrana poboljšava viskoznost krvi

Doslovno svako voće i povrće utiče na poboljšanu viskoznost krvi i sprečavanje pojave tromba.

Zato ne iznenađuje što je kod vegetarijanaca nivo fibrinogena uverljivo niži, jer se hrana biljnog porekla pokazala najkorisnijom u normalizaciji fibrinogena i održavanju optimalne viskoznosti krvi i krvnog pritiska.

Svakodnevno konzumiranje ljute hrane dobro je rešenje za redovno održavanje dobre viskoznosti krvi.  Kapsaicin, kojeg ljute paprike sadrže, efikasno deluje na opuštanje mišića, dodatno poboljšava cirkulaciju i takođe utiče na bolje raspoloženje.

Prevencija krvnih ugrušaka

Preterana lepljivost eritrocita i stvaranje tromba često se događaju kao posledica nedovoljne telesne aktivnosti. O tome treba posebno voditi računa. Trebali biste svakodnevno šetati najmanje pola sata u kontinuitetu, a po mogućnosti uvesti i neki drugi oblik rekreacije.

Telesnim aktivnostima vrlo brzo ćete poboljšati viskoznost krvi i cirkulaciju u svim delovima organizma, čak i kroz krvne sudove koji su već prilično zakrečeni. Postepeno čišćenje organizma od holesterola omogućiće dodatno poboljšanje cirkulacije.