Endometrioza – simptomi i lečenje

Endometrioza

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kom tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju rasti izvan nje. Endometrioza često uključuje jajnike, creva i tkivo male karlice. Endometriozna tkiva se mogu proširiti i izvan područja male karlice, ali vrlo retko.

Kod endometrioze, pogrešno urasla endometriozna tkiva se nastavljaju ponašati normalno, rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa. Zbog toga što nemaju načina da napuste telo ostaju zarobljena. Kada endometrioza uključuje jajnike, može se pojaviti cista, koja se zove endometriomas. Okolna tkiva mogu biti nadražena što može izazvati ožiljke.

Endometrioza može uzrokovati bol, a ponekad i otoke, posebno tokom menstrualnog ciklusa. Mogu se pojaviti i problemi sa plodnošću, ali srećom postoje vrlo efektivni tretmani za lečenje.

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol u području karlice, koja je često povezana s menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tokom menstruacije, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijom nego obično. Takođe se kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

  • Bolnu menstruaciju
  • Bol kod polnog odnosa
  • Bol kod uriniranja
  • Jako krvarenje
  • Probleme s plodnošću
  • Druge simptome poput umora, proliva, zatvora, povraćanja i slično

Jačina vaše boli ne mora nužno biti pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene sa endometriozom imaju veću bol, dok neke imaju manju ili čak nikakvu.

Lečenje endometrioze

Alternativne mogućnosti:

Holistička medicina polazi od toga da je endometrioza bolest “takmičenja” i da se pojavljuje u situacijama kada se ženine emocionalne potrebe takmiče s njenim funkcionisanjem u spoljnjem svetu. Jedan od načina kako će telo skrenuti pažnju na problem – sukob između najdubljih emocionalnih potreba i onoga što je žena dužna da učini, onoga što svet traži od nje, je nastanak endometrioze. Jedan od psihoanalitičara Jungove škole naziva endometriozu prinošenjem žrtve u krvi boginje, krvave ciste jajnika (endometrioza jajnika) su pri tome žrtva koju žena polaže na oltar svoje slike u spoljnjem, svetu.

Velika većina žena s endometriozom žive nemilosrdnim tempom u spoljnjem svetu, retko se odmaraju i retko posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama. Otuda neophodnost uvida i promene uobičajenih obrazaca ponašanja. Sve što popravlja funkciju imunološkog sistema takođe je od velike koristi kod endometrioze. Od ostalih alternativnih postupaka ovde se preporučuju i obloge od ricinusovog ulja na donji deo stomaka tri puta nedeljno u trajanju od jednog sata, promene u ishrani i upotrebi prirodnog hormona. Kako je endometrioza hormonski zavisna bolest, hormoni pogoršava njene simptome.

Redovna fizička aktivnost sniziće prekomernu koncentraciju hormona. Većina ljudi upoznata je s činjenicom kako kod sportistkinja koje se intenzivno bave sportom, prevelika telesna aktivnost toliko snizi nivo hormona da dolazi do potpunog izostanka menstuacije. U slučaju endometrioze se ne zagovara sportska aktivnost koja će izazvati ovakav učinak, nego redovna, umerena vežba koja je vrlo korisna i pomaže telu u procesu oslobađanja viška hormona.

Virak kapi

Poremećaj menstrualnog ciklusa, endometrioza, ciste, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije. Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće.