Smanjite rizik od osteoporoze

Osteoporoza

S godinama, gustina kostiju se smanjuje i uvećava se rizik za nastanak osteoporoze, a kao posledica dolazi do različitih preloma.

Osteoporoza je bolest zrelog doba koja nastaje usled smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima. Približno 10 odsto celokupne populacije ima osteoporozu, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Da bi se ova bolest predupredila, neophodno je unositi dovoljne količine kalcijuma i vitamina D, izbegavati pušenje i alkohol, održavati normalnu telesnu težinu i baviti se fizičkom aktivnošću.

Fizička aktivnost

Svakodnevne vežbe za održavanje dobre forme, pešačenje, šetnja, bavljenje sportom i vežbe istezanja mišića, preduslov su zdravog života uopšte, ali su posebno značajne u prevenciji osteoporoze, kako bi se sprečio gubitak koštane mase.

Vežbe daju dobre rezultate jedino ukoliko se rade redovno, a prvenstveno su namenjene ženama kod kojih postoji veliki rizik od osteoporoze: mršavim osobama, osobama s izraženom genetskom predispozicijom, osobama sa pojačanim radom štitaste žlezde i ženama u postmenopauzi.

Uravnotežen unos kalcijuma i vitamina D

Kalcijum je od vitalnog značaja za održavanje jakih i zdravih kostiju, a Vitamin D je važan jer pomaže apsorpciju ovog elementa. Nažalost, veoma je teško uneti dovoljne količine vitamina D kroz ishranu. Na raspolaganju je ograničen broj namirnica – masna ribe, uključujući losos, zatim neke vrste mleka i soka od pomorandže.

Oralna dopuna vitamina D u dozi od 700 do 800 internacionalnih jedinica dnevno smanjuje rizik od fraktura kuka i bilo kojih drugih preloma koji nisu prelomi kičmenih pršljenova kod žena starosti preko 60 godina.

Neodgovornost prema sopstvenom telu u mladosti utiče na stanje kostiju i povećava rizik obolevanja od osteoporoze u drugoj polovini života.

Procenjuje se da je osteoporoza prisutna kod svake druge žene i svakog osmog muškaraca starijih od 50 godina. U Srbiji gotovo 400.000 ljudi boluje od osteoporoze.