Simptomi i lečenje proširenih vena

Simptomi i lečenje proširenih vena

Kada osetite učestao svrab vena na nogama, kada osetite peckanje i trnjenje, znajte da su u pitanju proširene vene. Na njih nisu imune ni žene ni muškarci. Proširene vene predstavljaju oboljenje krvnih sudova na nogama. Najbolje bi bilo da ovo stanje rešavate čim ga primetite, jer je lečenje proširenih vena moguće i može da bude vrlo uspešno, ako na vreme krenete da ga sanirate.

Zašto dolazi do proširenih vena?

Iako medicina tvrdi da je oboljenje proširenih vena u većini slučajeva genetsko, ono može nastati i zbog gojaznosti. Nepravilna ishrana koja ne sadrži dovoljno zdravih namirnica može dovesti do povećanog pritiska u vašim venama.

Takođe, ako vaš posao zahteva da stalno sedite ili stojite, vene se mogu proširiti. Trudnoća je stanje u kom se vene mogu proširiti, bez obzira koliko godina imate. Samo starenje utiče na to da budete podložniji proširenim venama na nogama. Znajte da i vaše pogrešne, svakodnevne navike stvaraju proširene vene.

Krema za vene donosi olakšanje baš kada vam je najpotrebnije, kada su vam noge nadute, svrbe vas i bole i ne znate više u koji položaj da ih stavite, a da osetite da vam je bar malo lakše. Krema za vene opušta noge i prijatno ih hlade, tako da ćete osetiti efekat kreme istog trena kada je namažete. Simptomi vremenom nestaju, a posebno svrab vena. Takođe, urednom upotrebom kreme, vene se mogu potpuno povući i dovesi u normalu.

Simptomi

Kada su vene proširene, svrab nogu može da bude konstantan. Osim svraba, ima tu još dosta neprijatnih tegoba, poput trnjenja, grčeva i peckanja. Najradije biste izašli iz svoje kože, ali to ne možete nikako. Ovo oboljenje je sve češće u savremenom životu, jer stalno negde žurimo, na poslu ili stojimo ili sedimo, hranimo se usput i nemamo mnogo vremena da brinemo o zdravlju i da preuzmemo mere predostrožnosti, dok se konkretni problemi ne pojave i postanu očigledni.

Ako iz nekog razloga svrab nogu od vena zanemarite, onda produbljujete oboljenje proširenih vena. Vene mogu postati kvgave, vijugave, mogu postati plave ili ljubičaste i možete ih videti golim okom. Ako se ne leče čim se pojave, rizikujete da dođe do upale, do bola koji ne prolazi lako, do tromboze ili do poremećaja limfne cirkulacije.

Bilo bi dobro da spavate sa podignutim nogama ukoliko su se vaše vene proširile. Stavite kod nogu jedno čvrsto jastuče koje će obezbediti da krv otiče nesmetano prema srcu. Biće vam lakše kada se naviknete da spavate na ovaj način jer će zbog ovog položaja noge biti ujutru opuštenije. Jastuk možete staviti i pod dušek, kako biste bili sigurni da se tokom noći neće pomerati.

Vendoksin kapi se preporučuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.