Reumatoidni artritis uništava zglobove, prepoznajte ga na vreme

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis pogađa ljude svih uzrasta. Od pet poseta lekaru opšte medicine jedna je vezana za simptome artritisa kao što su bolovi u zglobovima, ukočenost, umor i smanjena pokretljivost. Evo šta možete da učinite kako bi vam život bio lakši i lepši.

Kako prepoznati reumatoidni artritis

Bolest se u najvećem broju slučajeva razvija sporo ali progresivno. Bolesnik se u početku loše oseća, malaksao je, kao da mu nedostaje životne energije. Može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja.

Nakon početne nespecifične faze, javljaju se prvi karakteristični, prepoznatljivi znakovi bolesti. Jedan od takvih znakova je jutarnja ukočenost u zglobovima, što bolesnik najdirektnije doživljava na zglobovima prstiju šake. Kada zglobovi uspeju da se razgibaju, bolesnik ne oseća veće probleme sve do sledećeg jutra. Kako vreme odmiče, tako je jutarnja ukočenost sve teža i dugotrajnija.

Ubrzo nakon jutarnje ukočenosti, javlja se i bol koji je u početku prisutan samo povremeno ili kod nekih kretnji u zglobu, dok kasnije postaje trajno prisutan.

Ima li leka za Reumatoidni artritis

Trenutno ne postoji lek kojim se može izlečiti reumatoidni artritis, ali postoje mnogi lekovi za ublažavanje simptoma artritisa i usporavanja toka bolesti.

Saveti

Neke aktivnosti mogu pogoršati vaše stanje, dok neke mogu doneti olakšanje… Važno je da sarađujete sa zdravstvenim radnicima, uključujući i fizioterapeute, kako biste pronašli način da smanjite bol.

Mnogo možete sami uraditi i kod kuće: redovna fizička aktivnost, redovno uzimanje lekova, edukacija, primerena ishrana i ukidanje štetnih navika poput pušenja mogu vam pomoći u ublažavanju simptoma. To je od izuzetne važnosti stoga što osobe koje boluju od RA imaju povećan rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze.
Preporučuje se da osobe sa reumatoidnim artritisom unose 1.000 do 1.500 mg kalcijuma i 800 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D dnevno. Kalcijum i vitamin D mogu se uzimati kroz hranu ili dodatke ishrani ukoliko ne unosite dovoljno mleka i mlečnih proizvoda.

Zanimljivosti

Reumatoidni artritis ne štedi ni slavne – slikar Ogist Renoar i filmski režiser Alfred Hičkok su patili od ove bolesti, a isti je slučaj i sa glumicom Ketlin Tarner. Međutim, u proteklih nekoliko godina naučnici su uspeli daleko bolje da razumeju prirodu bolesti i na taj način postave temelje boljoj dijagnostici i terapiji.

Da li je nasledna?

Postoji 200 tipova artritisa. Većina ih nije nasledna. Neki ljudi mogu imati genetsku sklonost za određene tipove artritisa (lupus, ankilozantni spondilitis), ali to nije isto što i nasledni artritis.

Promena vremena

Mnogi koji pate od artritisa kažu da ih zglobovi bole pred oluju, što je prema rečima stručnjaka posledica pada atmosferskog pritiska i porasta vlažnosti vazduha, koji izazivaju bol i ukočenost zglobova. Promena vremena ne može izazvati artritis, ali može pogoršati njegove simptome.