Regulisanje hormona prirodnim putem

Bitan hormon koji pomaže ženi da se nosi sa nekim od najvažnijih faza u životu. Pubertet, trudnoća, perimenopauza, menopauza su veoma važne faze u životu žene gde hormoni igraju veoma značajnu ulogu. Nizak nivo hormona može dovesti do zdravstvenih problema uključujući i komplikacije u trudnoći.

Ženski hormoni koji proizvode jajnici za vreme ovulacije, dok određenu količinu proizvede nadbubrežna žlezda.

Ovaj hormon je prisutan i kod muškaraca, međutim kategorizovan je kao “ženski” hormon zbog svoje apsolutne uloge u prelaznim fazama života žene-od puberteta, preko majčinstva do menopauze.

Ljudsko telo je veoma kompleksno i složeno i proučavajući ga često ostanemo iznenađeni koliko je sposobno i prilagodivo ekstremnim promenama. Trudnoća i novi život koji se rađa su nešto što je nas same oduvek ispunjavalo određenom dozom straha i divljenja istovremeno.

Kada govorimo o novom životu, hormon je upravo taj koji je neizostavan, jer je on zaslužan da se oplođeno jajašce razvija i raste, pružajući mu prenatalnu negu sasvim prirodno. Najvažnija uloga ovog hormona je da kontroliše nivo hormona i da u organizmu ostvari bezbedno okruženje za uspešnu i zdravu trudnoću.

Nizak nivo hormona – uzroci

Svakog meseca, za vreme ovulacije i menstruacije, telo žene prolazi kroz niz hormonalnih promena. Sasvim je normalno da nivo hormona raste posle ovulacije, kako bi osigurao povoljne uslove za potencijalnu implataciju embriona. Ukoliko se oplodnja ne dogodi, nivo hormona ponovo pada prateći menstruaciju.
Ovo su okolnosti kada je pad nivoa progestorana sasvim normalan, medjutim, postoje još neki slučajevi kada se može javiti nizak nivo hormona koje možemo ovde na brojati:

Problemi u ovulaciji

Jajnici oslobađaju hormon u toku druge polovine menstrualnog ciklusa, odnosno nakon ovulacije. Ukoliko postoje problemi u procesu ovulacije nivo prorestogena može biti nizak.

Mogućnost Pobačaja

U toku trudnoće, posteljica oslobađa veliku količinu hormona. Ukoliko postoji značajan pad nivoa hormona u toku prvih nekoliko nedelja, onda bi to moglo dovesti do pobačaja.

Hormoni Dominacija

Kada je žena u reproduktivnom dobu, dakle u godinama kada je spremna za potencijalnu trudnoću, može se dogoditi da se nivo hormona poveća abnormalno, a nivo hormona smanji što dovodi do nepravilnosti ili potpunog izostanka menstruacije. Ovakva situacija takođe može uzrokovati poteškoće u začeću. Hormonska terapija posle menopauze takođe ukljucuje oba hormona. Visok nivo hormona može prouzrokovati da se sluznice materice zgusnu, što bi dalje moglo prouzrokovati tumor. Tako da u ovakvom slučaju, treba uključiti hormone, smanjiti za debljanje i samim tim šanse za potencijalni tumor materice.

Lekovi

Neki lekovi imaju mogućnost da smanjen nivo hormona u telu. Ukoliko osetite neke od simptoma koji ukazuju na nizak nivo hormona (o kojima možete pročitati u daljem tekstu), najbolje rešenje je da se konsultujete sasvojim doktorom specijalistom i ukažete na lekove koje konzumirate.

Drugi uzroci:

Neki stručnjaci veruju da je stres jedan od bitnih faktora koji utiču da smanjenje nivoa hormona, kao i nedostatak fizičke aktivnosti, loša ishrana i sl.

Simptomi niskog nivoa hormona u organizmu

Kao sto smo već pomenuli, nizak nivo hormona u organizmu moze dovesti do raznih problema u našem organizmu. Simptomi koji mogu ukazati na ovakvu situaciju su mnogobrojni, pa ćemo ovde pomenuti neke koji su najbitniji i najčešći :

 • Neredovna menstruacija kod žena u reproduktivnom dobu
 • Problemi u začeću
 • Pobačaj
 • Uvećanje telesne mase
 • Promene raspoloženja
 • Neplodnost
 • Seksualna disfunkcija
 • Nesanica
 • Zadržavanje tečnosti
 • Depresija
 • Anksioznost
 • Nadutost
 • Glavobolje
 • Fibrocistične grudi

Ishrana i lečenje

Jasno je da neka hrana pogoduje, a neka odmaže stvaranju i ravnoteži ovih hormona. Neadekvatna ishrana isto može da poremeti ovulaciju, a ako je nema, onda se ne stvara hormon. Može se podsticati hormoni u hrani koja je bogata proteinima. Preporučuju se i sočivo, pasulj, šargarepa, krompir, mango, papaja, jer daju podsticaj proizvodnji hormona. Izbegavati šećer i gazirana pića.

Hormoni u hrani se može naći i nadoknaditi upotrebom soje, graška, lanenog semena, kikirikija, susama, orašastih plodova, jabuka itd.

Nivo hormona u menopauzi opada za 50 procenata, a hormona može i više od toga. Često se javljaju poznati zdravstveni problemi, karakteristični za menopauzu. Žene koje pre menopauze imaju već pomenute simptome, bez obzira na to da li će se lečiti zvaničnim ili alternativnim metodama, treba prvo da dobiju dijagnozu. Rezultati će se dobiti analizom krvi. Upotreba sintetičkih hormona je moguća, ali to je ono što se želi izbeći. Prirodni hormon se može nadoknaditi i upotrebom biljaka kao što su konopljika i maka. Sibirski ženšen olakšava tegobe nastale usled nedostatka hormona. Cimicifuga je jedna od najpoznatijih biljaka hormonskog dejstva. Crvena detelina isto može nadoknaditi manjak hormona.