Rak dojke – Faktori rizika i zaštita

rak dojke

Dok su standardni lekovi poput radijacije, hemoterapije i operacije veoma poznati, postoje i efektivni prirodni načini za prevenciju i tretman raka dojke koji mogu imati značajan uticaj na ovu bolest.

Jedan od njih je i laneno seme koje predstavlja biljni izvor najbogatiji omega-3 masnim kiselinama, lignanima i vlaknima koji pomažu pri smanjivanju rizika od raka dojke.

Omega-3 masne kiseline

Kao značajan izvor omega-3 masnih kiselina, laneno seme pomaže pri smanjivanju rizika od raka dojke ublažavajući zapaljenje i smanjujući stopu kojom se ćelije raka dele kao odgovor na hormone.

Moć omega-3 je dokazana u nedavnoj studiji na Fred Hačinson centru za istraživanje raka u Sijetlu gde su istraživači ispitivali 35.000 žena u postmenopauzi koje nisu dijagnostikovane sa rakom dojke.

Šest godina kasnije, popunile su propratnu anketu i otkriveno je da redovna upotreba ribljeg ulja, još jednog moćnog izvora omega-3 masnih kiselina, smanjuje rizik od raka dojke za 32%.

Što se tiče žena koje već imaju rak dojke, dr Horner ističe da omega-3 masne kiselina pomažu pri smanjivanju tumora i održavaju ih ograničenim tako da ne mogu da se šire.

Vlakna

Celo mleveno laneno seme takođe je značajan izvor vlakana, koja su se dugo smatrala važnim za sprečavanje raka dojke i creva. Nedavna studija koju je finansirao Svetski institut za rak otkrila je da konzumiranje 10 grama vlakana dnevno smanjuje rizik od raka dojke za 5%.

Smatra se da se vlakna vezuju sa hormone u crevima pomažući da se izbaci iz tela pre nego što napravi još štete.

Lignani

Lignani, još jedna grupa jedinjenja koja u većoj meri doprinosi prevenciji i lečenju raka dojke, prirodna su biljna jedinjenja koja se nalaze u voću, povrću i žitaricama, kao što su pšenica, brokoli, beli luk, šargarepa i suve kajsije.

Međutim, ima ih u većoj količini i u lanenom semenu koje ima 100 puta više lignana nego bilo koji drugi jestivi izvor. U nedavnoj nemačkoj studiji, istraživači su ocenjivali uzorke krvi 1.140 postmenopauzalnih žena dijagnostikovanim sa rakom dojke.

Oni su izmerili nivoe enterolaktona, poznatog biomarkera za lignane i otkrili da žene sa najvećim količinama ove supstance imaju 40% manji rizik smrtnosti od raka dojke.

Prethodno istraživanje koje su sproveli isti naučnici već je ustanovilo važnost lignana u prevenciji raka dojke.

Horner je takođe naglasio važnost lignana, ističući da oni promovišu promene u strukturi dojke na način na koji tkivo postaje otpornije na toksine koji mogu da uzrokuju rak. Dodatno, lignani smanjuju faktore rasta tumora, pomažući u sprečavanju metastaze i smanjivanju proizvodnje hormona od strane ćelija masti.