Prostata – bolesti i lečenje

Prostata - bolesti i lečenje

Akutni prostatitis počinje naglo, najčešće posle izlaganja hladnoći (sedenje na hladnom, kupanje u hladnoj vodi i sl.) ili posle medicinskih intervencija kao što je, na primer, plasiranje urinarnog katetera. Prodor bakterija u tkivo prostate dovodi do zapaljenja i otoka, čime se povećava pritisak na mokraćnu cev i otežava protok mokraće. Ako lečenje nije započeto na vreme, može doći do formiranja gnojne kolekcije u prostati (apsces), što zahteva hiruršku drenažu.

Simptomi akutnog prostatitisa su povišena temperatura, često praćena groznicom, i naglo oslabljeni mlaz mokraće, uz bolno i otežano mokrenje, često samo u kapima. Može doći i do potpunog prekida mokrenja, a prisutan je i bol u perineumu i u predelu bešike. Lečenje je antibiotsko, u prvom redu primenom hinolonskih preparata, koji dobro prodiru u tkivo prostate. Terapija traje nekoliko nedelja, da bi se sprečio prelazak akutnog prostatitisa u hronični.

Hronični prostatitis ispoljava se povremenim tegobama koje se manifestuju nelagodnošću i tupim bolom u perineumu ili suprapubično, češćim mokrenjem koje je ponekad praćeno bolovima, i slabijim mlazom mokraće.

Simptomi se uglavnom javljaju posle izlaganja hladnoći, posle dugog sedenja, prekomernog unosa alkohola ili jakih začina. Tegobe se često same smiruju, posle sedam do deset dana, ili se povlače uz pomoć analgetika i utopljavanja. Za potpuno izlečenje – koje uz primenu hinolonskih antibiotika traje jedan i po do tri meseca, i koje je uspešno u oko 70 odsto slučajeva – poželjno je izolovati uzročnika infekcije (u spermokulturi), ali to nije uvek uspešno.

Karcinom prostate

Karcinom prostate je među najčešćim malignim oboljenjima muškaraca. Retko se javlja pre 45. godine života, ali se njegova učestalost povećava zajedno sa godinama. Simptomi ove bolesti su uglavnom slični onima kod BHP – javljaju se tegobe pri mokrenju koje su, u ovom slučaju, uzrokovane pritiskom karcinoma na mokraćnu cev. Ukoliko su već prisutne i metastaze, oboleli često ima bolove u kostima karlice i kičme; u nekim slučajevima se dešava da tek bolovi u kostima budu glavni razlog zbog koga se pacijent javlja lekaru.

Već na osnovu rektalnog pregleda prostate i vrednosti PSA u krvi, dijagnostički se može detektovati da li je reč o karcinomu ili o benignom uvećanju prostate, ali se definitivna dijagnoza postavlja na osnovu uzimanja uzorka tkiva (biopsije) i histopatološke analize uzorka.

Pravilna ishrana

Muškarci naročito treba da vode računa o tome da svakodnevno unose u organizam što više sledećih vitamina i minerala, najbolje putem hrane ili suplemenata:

 • Cink – sprečava promene na prostati – Najviše cinka sadrže morska riba i morski plodovi, orasi, gljive, pivski kvasac, semenke bundeve, integralne žitarice…
 • Beta karoten – štiti od degenerativnih procesa. Ima ga u voću i povrću narandžaste boje te zelenom lisnatom povrću.
 • Vitamin C – utiče na proizvodnju i pokretljivost spermatozoida.
 • Vitamin E – dobro se pokazao za celokupan reproduktivni sistem (i muški i ženski), pa i za prostatu, a ima ga u hladno ceđenim biljnim uljima, jajima, integralnim žitaricama, ribi, sočivu, pasulju, orasima, bademima, semenkama…
 • Paradajz – važan je zbog visokog sadržaja likopena. Iako ga treba jesti u svežem obliku, smatra se da veći značaj imaju proizvodi od paradajza koji su termički obrađeni uz dodatak ulja, budući da je likopen topljiv u masti. Njegova konzumacija povezana je sa smanjenim rizikom od raka prostate.
 • Beli i crni luk – pripisuju im se antitumorska svojstva, te su nezaobilazni u jelovniku svakog muškarca koji želi da sačuva zdravu prostatu.
 • Nar –zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i antioksidansnih komponenata elagitanina, koje usporavaju tumorski rast i uništavaju tumorske ćelije.
 • Seme bundeve – bogate su amino-kiselinama alaninom
  i glicinom, kao i glutaminskom kiselinom, što doprinosi smanjenju glavnih simptoma uvećane prostate.
 • Polen – preporučuje se redovna upotreba ovog čudotvornog praha, i to u dnevnoj dozi od 15 g ili po jedna kašičica ujutru, u podne i uveče.
 • Florabetulin® biljne kapi  za prostatu su izuzetno delotvorna mešavina biljnih tinktura ze lečenje bolesti prostate i bešike. Biljne kapi za prostatu, upalu prostate, hiperplaziju prostate (tumor prostate), su nastale na osnovu mudrosti, tradicije i znanja savremenih i starih fitoterapeuta,  danas su ta saznanja i potvrđena savremenim metodama ispitivanja i u preparat su uključene biljke koje najbolje deluju na sve benigne i maligne promene na prostati i bešici. Florabetulin® biljne kapi možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>