Proširene vene na nogama – simptomi koji tiho ubijaju

Neki ljudi probleme sa proširenim venama ne shvataju ozbiljno, jer se u pojedinim slučajevima prikazuju simptomi samo fizičkog izgleda, dok je kod nekih to zaista ozbiljno oboljenje.

Glavna odlika ove tegobe koja je toliko česta pojava u svetu jeste da su vaše vene zapravo abnormalno proširene, natekle i plavlje nego inače, a na dodir su vijugave i sa lako opipljivim krvgama (grudvicama).

Pored toga, često se javljaju grčevi i to pretežno po noći koji znaju biti jako neugodni i dugotrajni. Varikoznost je bolest krvnih žila koju često identifikujemo sa jakim i tupim bolom, svrabom i neobičnim probadanjima. Razlog zbog kojeg nastaju proširene vene jeste nepravilan rad zalistaka (valvula) koji se nalaze u unutrašnjosti svake vene.

Način na koji srce obavlja svoju funkciju izgleda ovako: ono šalje krv kroz arterije pod velikim pritiskom i donosi hranjive sastojke i kiseonik do tkiva, a nakon toga se krv iz tkiva vraća u srce putem vena. Kao i arterije, vene su slično građene, ali za razliku od arterija imaju sitne zaliske u unutrašnjosti kako bi sprečile da se krv vraća nazad prema arterijama.

Ukoliko se desi da zalisci ne funkcionišu kako bi trebalo, onda strada cirkulacija, krv se u tom slučaju nakuplja u nogama više nego što bi trebalo pa se kao krajnji efekat stvaraju proširene vene.

Na području potkolenica gde su prisutne proširene vene često dolazi do pucanja i otvaranja rana na koži, koje nemaju izraženu moć regeneracije, dosta teško zarastaju, a koža potamni više nego što je normalno. Nažalost, ovakvo stanje sprečava ljude da ostvare punu radnu sposobnost, a ako pate od težeg oblika, onda se velike šanse da krajnji rezultat bude invaliditet.

Lečenje proširenih vena nije nimalo jednostavno, a niti je često uspešno, pa one predstavljaju sve ozbiljniji medicinski i socijalni problem.

Svakako najveću pažnju treba posvetiti dubokoj venskoj trombozi i pulmonarnoj emboliji. Dakle, oštećenje vena koje je prouzrokovano nezdravim životnim navikama i nedovoljnim količinama nutrijenata stvara proširene vene. Uz proširene vene često se javlja i duboka venska tromboza (ugrušci koji dodatno sprječavaju već  narušen protok venske krvi).

Ugrušci (tromb) se pod određenim okolnostima mogu otkinuti te otputovati krvlju do ostalih delova tela, a posebno pluća. Ukoliko ugrušak stigne do pluća uzrokuje pulmonarnu emboliju kod koje postoji visoka smrtnost.

Ukoliko su vaš glavni problem vene na nogama, simptomi su tu kao glavni indikatori koji vam ukazuju da treba da potražite pomoć stručnjaka, pa nemojte više odlagati posetu lekaru. Istina, postoji i nekoliko alternativnih stvari koje možete i sami primeniti, a o tome ćemo pisati u nastavku teksta.

Kreme za vene na nogama

Pored specijalnih čarapa koje možete nabaviti na mestima gde se prodaje medincka oprema, sjajnu ulogu u lečenju proširenih vena igraju i određene kreme koju sa namenjene da vam ublaže bolove.

Ako vam je pored bolova, dosadilo da krijete svoje noge, prestali ste da oblačite stvari koje ne pokrivaju čitavo telo i potpetice više ne nalaze mesto u svom ormaru, onda je vreme da preduzmete još jedan potez ne bi li ste poboljšali kvalitet svog života.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).