Oslobodite se bola u leđima

bol u leđima

Najčešći razlog za bol u leđima je što se ne krećemo dovoljno i što previše vremena na poslu provodimo, npr. za računarom, a kod kuće samo sedimo i gledamo tv. Takođe, nepravilna ishrana, neodogovarajući krevet, a za žene i to što nose previše stvari u svojoj torbici, neki su od uzroka ovog neprijatnog bola.

Dakle, ako želite da se rešite ovog bola koji vam oteževa svakodnevicu, najbolje je da pokušate sa ovim vežbama, koje možete raditi i kod kuće, i koje vam neće oduzeti mnogo vremena, a mogu da vam pomognu.

Vežbe istezanja – ove vežbe su jednostavne i raznolike, i za kratko vreme zahvaljujući njima bićete fleksibilniji. Pokušajte ovu vežbu: ispružite jednu nogu što više možete, ali tako da se u kolenu savija pod uglom od oko 90 stepeni, dok je koleno druge noge nekolino centimetara od poda. Gurajte kukove prema napred da biste istegli kičmu i to radite 20-30 sekundi, nakon čega zamenite noge.

Joga  -poznato je da su ljudi koji se bave jogom rasterećeniji i fleksibilniji, pa su ove vežbe koje se sastoje od istezanja i balansiranja prave za one koje muče bolovi u leđima, kao i za one koji su pod stresom ili imaju ukočene mišiće. Sedite na kolena, sa blago raširenim nogama, spustite gornji deo tela do poda i ispružite ruke. Ostanite u tom položaju 30-60 sekundi.

Vežbe izdržljivosti i snage – takođe će vam pomoći da se rešite bola u leđima tako što će ojačati mišiće. Ukoliko ne možete da idete redovno u teretanu gde možete da vežbate sa tegovima, postoji nekoliko jednostavnih vežbi koje možete da radite i kod kuće. Stanite uspravno sa malo raširenim nogama i polako savijajte kolena i spuštajte se, kao da sedate na stolicu, sa podignutim rukama.  Ostanite u tom položaju koliko možete da izdržite i ponovite 10-15 puta.