Problemi sa kamenom u bubregu – ishrana i lečenje

kamen u bubregu

Opšte je poznato, kada je u pitanju briga o bubrezima, da je potrebno unositi što više tečnosti. Ovo pravilo odnosi se i na problem sa kamenom u bubregu. Pri tom paziti da voda nema visok sadržaj minerala (magnezijuma, kalcijuma…), koji usled taloženja u bubrezima mogu dovesti do nastanka kamenca.

Bitno je i da se izbegavaju stres, alkohol, gazirana pića, koncentrovani šećeri kao što je med i voćni sirup, slatkiši, veštački zaslađivači, soli. Postepeno redukovanje telesne težine takođe se preporučuje, jer nagli pad dovodi do takozvanog uratnog kamena ili peska.

Tamo, gde se ustanovi da je u kamenu dominantni mineral kalcijum i oksalati (kalcijum-oksalatni kamen), preporučuje se izbegavanje zelenog povrća (spanać, zelje, kopriva, blitva, zelena salata, pasulj, grašak, boranija), ali i sočivo, cvekla, a od voća jabuke, grejpfrut, ribizle, maline, jagode, kupine, borovnice, šljive, šipak. Od mesa nije poželjna jagnjetina i ovčetina, a od napitaka kafa, kakao, čokolada, koka-kola, jaki čajevi poput ruskih, gruzijskih, indijskih. Takođe je važno da se ne preteruje ni sa domaćim čajevima kao što su nana, kamilica, rtanjski, peršunov, uvin i voćni.

Prirodno protiv kamena u bubregu

Najčešći prirodni lekovi za kamen u bubregu su:

 • Sveti bosiljak ili Tulsi (lat. Ocimum tenuiflorum) se smatra jednim od najboljih prirodnih lekova protiv bolova izazvanih kamenom u bubregu.
 • Redovno jedite celer da bi sprečili nastanak kamena. Celer takođe pomaže izbacivanje postojećeg kamena.
 • Jabuke se smatraju veoma efikasnim prirodnim lekom. Manje su šanse za stvaranje kamena ako redovno jedete jabuke.
 • Pijte više vode i drugih tečnosti. Pokušajte da pijete najmanje osam čaša vode dnevno. Možete piti i druge vrste napitaka, ali izbegavajte sve što sadrži alkohol ilil kofein.
 • Vežbanje je idealan kućni lek za kamen u bubregu. Redovno vežbanje omogućava bolju apsorpciju kalcijuma u krvotoku.
 • Regulišite unos hrane koja sadrži velike količine oksalata.
 • Ako ste podložni stvaranju kamena od kalcijum oksalata, ograničite upotrebu namirnica kao što su jezgrasto voće, spanać, kikiriki, pšenične mekinje, čaj i rabarbara.
 • Namirnice koje sadrže proteine životinjskog porekla mogu doprineti formiranju kamena od mokraćne kiseline. Zato je najbolje ograničiti unos crvenog mesa.
 • Ako ste skloni stvaranju kamena od mokraćne kiseline, ograničite i unos hrane koja sadrži velike količine purina, kao što su riblja ikra, škampi i vina.
 • Ako je kamen u bubregu rezultat povećane količine kalcijuma u organizmu, možda će biti potrebno da prekinete ili smanjite uzimanje lekova koji sadrže kalcijum ili suplemente kalcijuma.
 • Smanjite unos soli jer so povećava nivo kalcijuma u mokraći. Dnevni unos natrijuma bi trebao biti samo 2-3 grama. Izbegavajte grickalice, čips i ostalu slanu hranu.
 • Zodeks čaj – Efikasno i blagotvorno delovanje lekovitih biljnih sastojaka, čine primenu ovog čaja pogodnom kod svih vrsta urinarnih infekcija i peska i kamena u mokraćnim organima (urolitijaze). Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.