Prirodno lečenje hormonskog disbalansa

lečenje hormonskog disbalansa

Hormoni igraju važnu ulogu u živote svake žene, utiču na promene u organizmu od puberteta do starosti. Reagovanje na hormonske promene individualno je i zavisi od mnogo faktora. Ako se pojave tegobe, žena može sama sebi da pomogne zdravim načinom života.

Hormoni utiču na promene u organizmu od puberteta do starosti, zaslužni su za plodnost, razvoj, rast, ponašanje, a ponekad mogu izazvati i reakcije za koje uopšte nismo svesni da su hormonske prirode.

Prirodno lečenje hormonskog disbalansa

Zdrave masnoće. Da bi organizam pravilno proizvodio hormone, potrebne su mu zdrave masnoće kao što su „dobar“ (HDL) holesterol i omega-3 masne kiseline. Osim što stimulišu uravnoteženo lučenje hormona, ove vrste masti sprečavaju upale, ubrzavaju metabolizam i pomažu vam da lakše izgubite na težini.

Losos – najbogatiji je izvor omega-3 masti
Avokado – bogat je kalijumom, poboljšava zdravlje srca i smanjuje apetit
Kokosovo ulje – pomaže u mršavljenju i ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju upale

Među odlične izvore omega-3 masnih kiselina spadaju i orasi, čia, laneno seme i seme bundeve.

Lekovito bilje. Prednosti lekovitog bilja poznate su u lečenju brojnih bolesti, a mnoge od njih su se pokazale vrlo delotvornim upravo za regulisanje hormona na prirodan način. One nam obezbeđuju korisne sastojke i deluju umirujuće na ceo organizam, a korisne su i za ublažavanje različitih simptoma hormonskog disbalansa:

  • Morske alge sadrže minerale poput gvožđa, kalijuma i joda, i izuzetno su zdrav izbor za žene koje imaju manjak minerala u organizmu.
  • Peršun je takođe bogat gvožđem i vitaminom C, a ženama se preporučuje za regulisanje menstrualnog ciklusa.
  • Kantarion je delotvoran u ublažavanju depresije i za povećanje libida, a ženama u menopauzi pomaže u smanjivanju napada vrućine.
  • Kopriva sadrži vitaminime, minerale i antioksidanse koji poboljšavaju imunitet. Bogata je gvožđem i preporučuje se trudnicama i ženama koje imaju obilne cikluse.
  • Neven je biljka koja sprečava infekcije i pomaže u regulisanju varenja. Koristan je za žene koje boluju od endometrioze i imaju izražene menstrualne tegobe.
  • Crvena malina takođe pomaže u ublažavanju menstrualnih grčeva. Poznata je i kao biljka koja kod trudnica ublažava jutarnje mučnine.
  • Crvena detelina je bogata fitoestrogenima i korisna je za žene koje imaju nizak nivo estrogena.
  • Crni kokos je delotvoran za prirodno regulisanje neuravnoteženih nivoa hormona. Kod žena u menopauzi pomaže u sprečavanju valunga i prekomernog znojenja, ali ga ne bi trebalo koristiti u velikim količinama jer može uzrokovati glavobolje.

Bez obzira na težinu simptoma i uzroke hormonske neravnoteže, odabir zdravih namirnica pomoći će vam da ponovo uspostavite pravilan rad hormona. Uz pravilnu ishranu ne bi trebalo da izostane ni fizička aktivnost, pa se preporučuje da najmanje 30 minuta dnevno radite vežbe umerenog intenziteta.

Femivitex kapi deluju na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje kao dirigenti regulišu sve ostale hormone u organizmu i dovode do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona, odnosno indirektno utiču na povećanje stvaranja progesterona i normalizaciju nivoa prolaktina.

Femivitex kapi pomažu i kod drugih hormonskih poremećaja među koje svakako spada cistična hormonska hiperplazija endometrijuma (endometrioza), ovulaciono krvarenje, anovulatorna krvarenja i hipotireoidizam. Od ginekoloških oboljenja koja izazivaju krvarenja izvan menstrualnog ciklusa najčešća su: cervikalna i endometrijalna polipoza, submukozni miomi, karcinom i sarkom cerviksa, materice i jajovoda, endometritis (posle abortusa, tuberkulozni ili izazvan stenozom cerviksa).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *