Prevencija nastanka proširenih vena

Prevencija nastanka proširenih vena

Ako spadate u grupu ljudi koji imaju predispoziciju da obole od proširenih vena, trebalo bi da praktikuju neke od aktivnosti koje mogu da preduprede bolest ili je ublaže.

Jedna od mera prevencije jesu fizičke vežbe, koje se svode na to da legnete na pod i istegnete noge, a ruke stavite ispod glave. Zatim privlačite kolena ka bradi, pa ispružite u vis jednu nogu, pa spustite na pod, zatim to ponovite i sa drugom nogom. Preporuka je da se ova vežba ponavlja oko 20 puta.

Prevencija nastanka proširenih vena

Bez obzira na to kakve su vaše predispozicije za dobijanje proširenih vena, postoji niz načina da sprečite ili bar odložite ovo oboljenje. Prvenstveno treba da vodite računa o težini, a samim tim i o zdravoj ishrani. Bilo da vaš posao podrazumeva dugo stajanje ili sedenje, trudite se da pravite pauze u kojima ćete prošetati/sesti bar na nekoliko minuta, kako biste podstakli cirkulaciju.

S obzirom da su žene sklonije ovom oboljenju, njima se preporučuje da vode računa o načinu sedenja. Noge ne treba držati prekrštene, jer to dodatno otežava cirkulaciju i dovodi do pogoršanja problema.

Ishrana igra važnu ulogu u prevenciji i lečenju proširenih vena i ispucalih kapilara.

Lekari preporučuju da se konzumira hrana bogata vlaknima koja podstiče varenje, ubrazava metabolizam i probavu. Na taj način se smanjuje i pritisak na krvne sudove.

Opšta preporuka za unošenje veće količine voća i povrća i dovoljne količine vode važi i u ovom slučaju.

Ako je vaš posao vezan za dugo sedenje, gledajte da se s vremena na vreme protegnete, da ispružite noge i na taj način bar malo smanjite pritisak na krvne sudove.

Takođe, gojaznost je nešto što može otežati izlečenje i još više uticati na to da se problem sa venama zakomplikuje.

Prekomerna težina je jedan od faktora rizika. Jer se sa težinom povećava pritisak na zidove već ionako oštećenih krvnih sudova.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *