Pomozite natečenim nogama na prirodan način

Obično, prvo stopala, gležnjevi i noge nateknu tokom dana, ali posle se umire ujutro, ali se zato stanje pogorša ponovo tokom dana. Većina žena se žali na oticanje nogu tokom leta, tvrde da imaju osećaj kao da im mravi hodaju ispod kože, a noću se ponekad javljaju i grčevi.

Pored toga što se savetuje da nosite udobnu obuću, da šetate redovno, da ne sedite ili stojite predugo, da se leti ne izlažete previše suncu, ima i nekoliko drugih trikova koji vam mogu odmah pomoći.

Led

Sedite i pružite noge ispred sebe. Stavite led u vrećicu, pa je zamotajte peškirom. Držite je na otečenom mestu neko vreme dok otok ne spadne.

Sirće

Pored toga što je dobra kod uganuća i istegnuća, ova obloga je odlična i za umorne i natečene noge. Zagrejte jednake delove sirćeta i vode. Peškir namočite u tu mešavinu, ocedite i zamotajte sa njim natečene noge. Držite oblogu pet minuta. Ponovite proces tako, tri puta.

Krastavac

Još jedan dobar lek za bolne noge. Naseckajte krastavce na kolutove i stavite na stopala, pa sve omotajte zavojem ili pamučnom takninom. Krastavac će upiti nakupljenu tečnost i ubrzati oporavak.

Lecitin

Granule lecitina su, takođe, vrlo efektivne za lečenje nateknutih nogu, posebno tokom trudnoće. Uzimajte preporučene doze lecitina 2 ili 3 meseca redovno. Rezultat je zagarantovan.

Vitamin E i vežbe

Važno je da konzumirate namirnice bogate vitaminom E ili da ga uzimate dodatno u kapsulama. Među hranu bogatu vitaminom E spada: špinat, slatki krompir, semenke suncokreta, pšenične klice, ulje badema, …

Što se tiče vežbi, postoji nekoliko koje se savetuju ljudima koji imaju problem sa natečenim nogama.

Lezite na tepih i ispružite noge ispred sebe. Rotirajte nogu 10 do 15 puta u pravcu kazaljke na satu i onda na isti način suprotno od kazaljke na satu, takođe 10 do 15 puta. Isto uradite i sa drugom nogom. Na taj način umanjujete otekline i poboljšavate cirkulaciju u nogama.

Vendoksin® gel

Vendoksin® gel je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica.