Osteoporoza: Bolest starijih

osteoporoza

Kako čovek stari, tako ima sve više problema sa zdravljem, a jedna od najčešćih bolesti vezanih za starije životno doba je osteoporoza.

Ovo oboljenje manifestuje se smanjenjem gustine kostiju, zbog čega one postaju porozne.

Smanjuje se količina kalcijuma koji obezbeđuje čvrstinu kosti i koštanog tkiva. Takve krhke i porozne kosti pojačano su osetljive na udarce i padove. U teškim slučajevima kosti postaju lomljive kao da su od stakla, jer preostaje samo okvir kosti.

Osteoporoza je češće bolest žena, i to nakon menopauze, a naročito je izražena nakon njihove 60. godine. Međutim, od osteoporoze oboljevaju i muškarci, posebno posle 65. godine.

Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta starijih ljudi. Prelom kuka uzrokovan osteoporozom zahvata jednu od tri žene i jednog od pet muškaraca u starijoj životnoj dobi.

Za razliku od većine bolesti, osteoporoza dolazi bez najave i najčešće protiče bez simptoma do trenutka kada nastaju najteže posledice, odnosno frakture. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili starenju. Zbog toga bolesnici pogođeni ovom progresivnom i podmuklom bolešću do lekara obično stignu u odmaklom stadijumu, kada pukne kuk, pršljen ili neka druga kost.

Najsavremenije metode lečenja osteoporoze uključuju primenu novih lekova bisfosfonata. To su sada najefektniji lekovi za lečenje osteoporoze i kod žena i kod muškaraca.

Najbitniji put u sprečavanju nastanka osteoporoze je prevencija. Dovoljan unos kalcijuma i vitamina D, te fizička aktivnost veoma su značajni u pravovremenoj zaštiti. Preporučuje se dnevni unos 1.000 – 1.500 mg kalcijuma dnevno i 400  800 i.j. (internacionalnih jedinica) vitamina D.

Tipovi osteoporoze

Postmenopauzalna osteoporoza (tip1)

Postmenopauzalna osteoporoza se javlja kod žena nakon menopauze (poslednje menstruacije). Ova vrsta oboljenja kostiju praćena je prelomima pršljenova.

Senilna (staračka) osteoporoza (tip 2)

Senilna osteoporoza se javlja u oba pola nakon 70. godine. Najčešće posledice su prelom kuka i uzrokovana je starenjem.